Column 149 woorden: Empathie

Pagina afkomstig uit:
Our Hospital ABC 
Illustratie: Joyce Dennys 
London John Lane The Bodley Head (ca.1917)

Als we werkelijk vinden dat systemen anders moeten worden ingericht kunnen we beter inzetten op waarden die, gelukkig, niet in geld zijn uit te drukken:

Empathie, luisterend vermogen, kennis delen en aanvullen, zelfkritisch zijn, net iets aardiger zijn dan nodig is. Als je dit vanuit empathie tenminste kunt opbrengen… 

Dan moeten we wegblijven van sneller, beter, meer: de eeuwige focus op efficiëntie en winst.

Ik moet er niet aan denken dat mijn oma, moeder of overgrootmoeder overgeleverd waren aan computers toen zij zorg nodig hadden. Dat ze probeerden contact te leggen maar het enige wat ze terugkregen gereorganiseerde data was, via een chatbot computerprogramma gereproduceerd.

Net zoals ik er niet aan moet denken dat mijn denkbeeldige dochters, kleindochters en achterkleindochters opgroeien zonder dat er ooit een écht mens naar ze heeft geluisterd. 

Neem niets voor lief. Blijf kritisch. Denk na.
En wees vooral zo aardig als je kan.

Op de voorpagina van de Volkskrant schrijven Sander Donkers en Paulien Cornelisse afwisselend een column in 150 woorden. Vooral de bijdragen van Sander raken mij vaak! Reteknap hoe je in 150 woorden zo gelaagd tot de kern kan komen. Mevrouw R. daagt zichzelf uit door in 149 woorden op te schrijven wat haar bezighoudt.

Blog-archief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *