#EENLEVENINOBJECTEN – EPISODE 7

Aan de hand van gevonden kringloopobjecten brengt Mevrouw R. een leven in beeld. Het project groeit onder haar vingers. Het is vooraf niet uitgewerkt, het is als het echte leven een avontuur. Het begint gewoon met een idee…

VAN VIER TOT VIJF JAAR
BLIKKEN SPEELGOEDFORNUISJES

vintage blikken speelgoedfornuisjes
Blikken fornuisjes, ca. 1950 – 1970

Blikken fornuisje met oven en opberglade – drie gaspitten
Merk: onbekend
Afmeting: 20 x 13 x 10 cm
Tijdsperiode ca.1950 – 1970
Gietijzeren braadpan – koekenpan – kookpan
Gevonden in kringloopwinkel Zeist
Prijs € 15,00
Pannetjes privécollectie

Blikken gascomfort met oven en opberglade – drie pitten
Merk: onbekend
Afmeting 7 x 8 x 12 cm
Tijdsperiode ca. 1950 -1970
Fluitketel – zonder fluit
Uit privécollectie

Gewoon een schattig speelgoedfornuisje. Waarmee een kind speelt alsof ze kookt voor haar hongerige poppenkinderen. Of met een vrolijk speelkameraadje afspreekt: als jij voor vadertje speelt, dan zal ik moedertje zijn. Fantasie en werkelijkheid lopen op deze leeftijd door elkaar. Dat er geen soep in de pan zit maakt niks uit, je moet altijd blijven roeren voor het beste resultaat. Ook in je dromen.
Oma komt graag bij je op bezoek om denkbeeldige zelfgebakken taart te eten van jouw miniatuurservies, met een lekker kopje net-alsof-thee. Ondertussen kletsen jullie samen gezellig wat af en spelen visitetje.

Traditioneel speelgoed voor meisjes. Met het fornuisje komt het kind door het spel in aanraking met koken, delen, zorgen en serveren. Stereotype voor de rol van de vrouw in de maatschappij; let wel, speelgoedfornuisjes zijn er al vanaf ca. 1800. Imiteren van de perfecte huismoeders, die alles onder controle hebben. In de loop van de 19e eeuw werden de bezigheden in huis steeds meer gezien als een beroep, alleen voor vrouwen. Zijn er daarom zoveel huishoudadvies-boeken geschreven, zodat vrouwen hun taak serieus bleven nemen? Meneren deden andere dingen.
Jong geleerd is oud gedaan, dus spelenderwijs kwam je al vroeg met de traditionele rol in aanraking. Zodat je als meisje leerde dat jouw rol ondersteunend bleek te zijn in het huwelijk en gezinsleven. Dat lijkt een onschuldig mooi verhaal, toch? 

Als een kindje van vier of vijf jaar zulke aanmoedigingen krijgt om een stereotype traditionele rol te vervullen, hoe kunnen we dan ooit als samenleving emanciperen, in de zuiverste zin van het woord? Generaties voor ons souffleren bepaalde verwachtingen in onze oren zodat we het niet vergeten. Dat doen ze luid en duidelijk, of op een subtiele en onuitgesproken manier. Jouw eigen leven is nooit helemaal alleen van jezelf. Je draagt de verwachtingen én vrees van jouw voorouders met je mee. En de maatschappelijke norm is onlosmakelijk verbonden met rolpatronen. Als die niet meedeinen blijft leven zoals je wilt altijd afhankelijk van hoe het hoort.

Maar zolang er moeders en vaders zijn die ervoor zorgen dat hun kind opgroeit tot een vrij mens met een eigen mening is er hoop. Zeker als zij die mening delen met de rest van de wereld. Of je nu wel of niet met zulke traditionele, maar ozo mooi gemaakte, schattige speelgoedpannetjes hebt gespeeld.

Schrijf een reactie

*