#EENLEVENINOBJECTEN – EPISODE 10

Aan de hand van gevonden kringloopobjecten brengt Mevrouw R. een leven in beeld. Het project groeit onder haar vingers. Het is vooraf niet uitgewerkt, het is als het echte leven een avontuur. Het begint gewoon met een idee…

VAN ZEVEN TOT ACHT JAAR
MASKERS UIT VERKLEEDKOFFER

Poezenmasker
Made in China
Formaat ca. 20 bij 17 cm
Plastic, nietjes en elastiek voor om het hoofd

Berenmasker
Formaat ca. 26 x 25
Made in China
Merk: S.B. Sevenum art. 34364

Beide maskers:
Tijdsperiode ca: 1975
Kringloopprijs: € 1,00 per stuk
Gekocht: Kringloop voor Red een Kind, Amersfoort

We hebben thuis een verkleedkist. Hij is groot en groen en hij staat op zolder. Daar speel ik graag mee. In die koffer zitten oude kleren van oma en van tante Jans. Sommige kleren zijn heel oud, zegt mijn moeder. Ik denk wel honderd jaar. Er zitten ook carnavalskleren van papa en mama in. Indianenkleren, maar ook sjieke-mensen-kleding of safari-kleren. Er zit zelfs een insekten-schepnetje in. En deze maskers en malle hoedjes. De maskers zijn van papa en tante Dirkje geweest. 

Carnaval is een feest waarbij je allemaal gek verkleed gaat dansen en zingen. Papa en mama vieren altijd carnaval met een hoop vrienden en familie. Ze dragen allemaal dezelfde rare kleren. Emma komt dan op ons oppassen en bakt pannenkoeken. Ik wil later ook met vrienden carnaval vieren, en ook allemaal in dezelfde kleren. Dat ziet er leuk uit en je kunt lekker gek doen. Ik weet zeker dat mijn beste vriend Sjors dat ook wil. En Karlijn ook wel. Ik ben stiekem verliefd op Karlijn. Ik vind haar leuk want ze pakt mijn hand soms vast en we spelen vaak pakkertje. Ik ben al zeker drie weken verliefd op haar.

Ik maak soms ruzie met mijn broertje en zusje. Het berenmasker is ons lievelingsmasker en er is er maar één. Mijn zusje krijgt altijd het poezenmasker. Maar zij wil liever ook beer zijn. Maar een beer met een jurk, dat kan niet. Beren met jurken bestaan niet. 
Als we heel veel ruzie maken komt mama wel eens naar boven. Als we het niet zelf in vijf minuten kunnen oplossen stuurt ze ons voor straf naar onze kamer. Dat is jammer want dan kunnen we niet verder spelen. Als het wel lukt krijgen we pindarotsjes van mama. Dat vind ik heel lief. We krijgen niet zo vaak straf, alleen als we heel stout zijn geweest.

Verkleedkleren zijn heel leuk. Je doet alsof je iemand anders bent. Het liefst loop ik de hele dag in verkleedkleren of met het masker rond. Dat mag niet van mama. Op mijn verjaardag mocht ik er wel mee naar school. Toen ik kleiner was had ik een Superman-pak. Dat mocht ik wel vaak aan naar school. Ik begrijp eigenlijk niet waarom ik het berenmasker niet op mag naar school. Sjors moet altijd om mij lachen als ik voor beer speel. Bij Sjors thuis hebben ze geen verkleedkoffer. Zijn ouders doen niet aan carnaval. Daarom speelt hij graag bij mij. De eerste keer was tijdens mijn verjaardagsfeestje. Mama zei dat ze drie dagen daarna nog moe was. 

Ik hoop dat ik als ik later op mezelf woon ook nog een verkleedkoffer heb. Dan kan ik samen met mijn verkering spelen als we van ons werk komen. Ik wil bouwvakker worden. En dan vieren we feest en dansen we met het berenmasker en de stokoude jurken van tante Jans. Sjors mag natuurlijk ook komen na zijn werk. Hij wil bioloog worden. Dan weet hij vast alles van beren, haha. Of Sjors dan ook verkering heeft weet ik niet. Hij vindt meisjes vooral stom. 


Schrijf een reactie

*