Kranig trendwatchend het nieuwe jaar in

Een houten popje. Samengesteld uit drie massief houten vormen, twee bollen en een afgetopte kegel. Het bovenste bolletje, het hoofd, lijkt lichtjes samengeknepen. Mooi golvend haar, opgestoken met bloemetjes, eindigend in een lange vlecht. Donkerrode lippen, mooie volle wimpers en felblauwe ogen. Twee roze blossen op het gezicht. Gekleed in een schortjurk, met daaronder een karakteristieke witte folklore-blouse met rood borduurwerk op de armen. Op haar rok geschilderde rozen.

In de hand een theedoek. En terwijl haar armen langzaam naar beneden zakken zakt de theedoek mee. Dan trekt ze de armen hoger, vouwt ze over elkaar en wipt de borsten omhoog. Want borsten, die plet je niet. Een ouderwets houding. Dat is gek want hedendaagse vrouwen vouwen de armen heus ook nog onder borsten. Maar waarschijnlijk – omdat we geen schortjurk meer dragen – ziet het er tegenwoordig anders uit. Ziet u ook weleens houdingen of bewegingen die ouderwets aandoen? Zoals het tikje tegen de hoed, dat verdween met de hoed zelf?

Onder de pop staat YBAPOBA. O. in mooie letters geschreven. Houten Russische popjes bevredigen mijn diepste verlangens. Anderen dromen over auto’s of over grote huizen, ik droom over houten Russische folklore-popjes. Over mooi handwerk, gestileerde vormen en zoet schilderwerk. Ze combineren eenvoud en raffinement. Ik ben er dol op.

In het nieuwe jaar zullen we een hoop houten popjes tegenkomen, voorspel ik u. Het past in de tijdsgeest: eenvoud, handwerk, met een vleugje nostalgie. Als maker van houten popjes kun je laten zien dat jij weet wat nodig is in een veranderende wereld waar massaproductie tot voor kort de norm was. Want dat is aan het veranderen, onder andere met kleinschalige lokale initiatieven.

Ontwerpers en vormgevers zullen zich steeds meer willen bezighouden met kleinschalige producties. Een houten popje is in feite iets onbenulligs en onbelangrijks. Maar nu speelsheid wordt gezien als een ware kracht voor de mensheid in een nieuw tijdperk is het belangrijk dat je laat zien dat je kunt spelen.

In kringloopwinkels en andere tweedehands-scharrelcircuits zullen in 2018 houten folklore-popjes felbegeerde objecten worden. Ik voorspel u dat ze als warme broodjes over de toonbank zullen gaan. En authentiek –  vaak uit Scandinavië en uit voormalig Russische gebieden – dus voor veel mensen aantrekkelijk. Want eenvoud in vorm past bij het verlangen naar simpel leven. En waar kunnen ze dat goed…?
Veel mensen zullen graag popjes in hun huis gaan neerzetten. En dan kunnen we aan het eind van het nieuwe jaar waarschijnlijk al bij Blokker, Xenos en Action houten popjes kopen: massaproductie.

Ach, ik huil er maar zachtjes om, voorlopig in mijn eentje. Maar ik herpak me en vouw kranig mijn armen onder de borsten en wip ze iets omhoog. Ik wens u het allerbeste voor 2018.

En kom vooral nog eens spelen op mijn website.

WORKSHOP INTERIEURSTYLING BIJ VINT AMERSFOORT

Ben je vaak op zoek naar leuke items voor je huis? Zou je graag jouw huis een nieuwe aankleding willen geven of heb je binnenkort een hele nieuwe woning? Houd jij van een persoonlijke mix van vintage en nieuw? Maar weet je niet hoe je moet beginnen? Dan ben je bij deze interieurworkshop bij VINT op precies de juiste plek. Het aanbod van VINT kun je direct gebruiken in je eigen styling.

Kom inspiratie opdoen en leer van een professionele interieurontwerper-stylist hoe je een ruimte het beste kunt inrichten. Je ontdekt hoe je jouw ideeën kunt omzetten naar visualisaties.

De kosten voor een workshop van 2,5 uur zijn 35 euro per persoon. Daarvoor krijg je een inspirerende les, iets lekker & koffie of thee en het benodigde materiaal.

Aanmelden voor 7 en of 14 december 2017 via mail@mevrouw-r.nl

Aanvang 13.00 – tot ca. 15.30 Andere dagen in overleg mogelijk.

Link naar VINT

Bezoeklocatie:
Ingang via Nijverheidsweg-Noord 74
3812 PM Amersfoort

Mevrouw R. wint met gedicht ‘Plooibaar’

Guido de Wijs leest het juryrapport voor. Foto Cees WoudaDe Bibliotheek Eemland organiseerde een schrijfwedstrijd met als thema Heilige Huisjes. Zij sloot hiermee aan bij de wandelroute van Galerie Absoluut en de tweejaarlijkse Kunstvaarroute in Amersfoort. De jury bestond uit Tjitske Jansen (dichter en performer), Guido de Wijs (schrijver & columnist) en Erno de Groot (directeur Bibliotheek Eemland).

Mevrouw R. schreef het winnende gedicht:

Plooibaar

Daar komen ze!
Vader en moeder, de koplopers
Ze dirigeren kaarsrecht
hun familiaire colonne
Erachter als soldaten
marcheren Karel, Frans en Henk

Piet en Kees lijken dezelfde
door hun simultane cadans

Kleine Marie sjokt achteraan
heimelijk verlangend
naar ruimte voor spel

Allemaal draconisch zwart
Rigide stoffen, stijf, zonder schwung
Hermetische naden, ritsen en kragen
Dik en hard zondert het de huid af
tegen verleidelijke lichtheid van vandaag

Dan horen ze flarden van onze tekst
Nonchalant aanwaaiend over de dijk
Vastbesloten onwelvoeglijke
aandacht van ons in de wind te slaan
Versterkt door geluidsboxen
Neergezet in het open raam

Ondertitelen wij de stoet
als modellen op een catwalk
we zien modische uitspattingen
in het voorbijtrekkend gevolg

Alleen Marie kan zich niet bedwingen
En loert achterom naar ons
Ooit, denkt Marie, vind ik de moed
Om deze heiligheid te trotseren
En dit kordon te verlaten

Met bescheiden zwierigheid
vervolgt zij plooibaar de tocht
in haar door ons tot Robe manteau bestempelde jas

 

Met dank aan Cees Wouda voor de foto.

Observeer-vakantiepret

Camping decoratie in een salle Polyvalente

Ik zou altijd wel vakantie willen hebben, zucht hij. We zitten in de zon op de Veluwe en drinken koffie. Ik moet lachen. Niet om wat hij zegt maar hoe. Diep, vanuit de tenen. Ik zou mij ook prima amuseren. Helemaal niet nodig om iets te plannen, gewoon een beetje aanmodderen. Meedeinen met het ritme van de dag. Een beetje tekenen, een beetje schrijven, een zakelijk telefoontje plegen voor een klusje. Bij mooi weer een fietstochtje maken en verder gewoon leven zonder zorgen.

Vakantie is voor mij lekker buiten zijn. Een ding laat mijn hartje nog sneller kloppen: koekeloeren naar mijn soortgenoten. Iedere aangeboden vorm van menselijk gedrag waardeer ik.

Ik observeer kampeerders: wat doen ze de hele dag en waar komen ze vandaan? Wie heeft de spreekwoordelijke broek aan? Hebben ze het gezellig samen of is het langzaam tijd voor wat anders? Ook ben ik onder de indruk van mensen die hele dagen in bikini of zwembroek rondlopen.

Of serveersters, een variatie aan serveersters heeft mij bediend. In regionale folkloristische jurken, opgedrongen door de baas die zoekt naar authentieke sferen. Ze groeten enthousiast de gasten. Serveren de eenvoudigste drankjes in hun allermooiste wijnglazen van zwaar kristal. Topzwaar, niet te tillen met één hand. En ondertussen kletsen over alles wat zij weten over liefde en verkering.

Daar tegenover een serveerster in Bouxwiller die verveeld rondloopt in haar mooiste rok. Zo jammer van die zichtbare onderbroek. Ze sjokt voorbij met afgezakte schouders en een enorm dienblad. Daarop enorme ijscoupes voor drie lokale zusters. Geen groet, alles lijkt haar te veel.

Ik ontmoet op een camping de tuinman die iedere dag liefdevol alle uitbundig bloeiende geraniums naloopt. Hij heeft ook een dagtaak aan het sorteren van afval, ingebracht door kampeerders. Wanneer ik hem om botanische tips vraag geeft hij glimmend van plezier zijn geheimen prijs.

Er zijn ook campings waar zowel in decor als mankracht onverschilligheid terug te vinden is. Nergens bloemen, wel overal achterstallig onderhoud. De campingbaas heeft het te druk met zijn fris aan de haak geslagen import-bruid. Die is natuurlijk onder valse voorwendselen gelokt want zij heeft ook nergens zin in. Terwijl hij zijn geblondeerde jaren tachtig coupe föhnt moet zij, arm schaap, ons kampeerders helpen aan bestelde broodjes. Zelfs in het dorp zijn ze overal klaar mee. Ergens in een hoekje vinden we nog een verlaten restaurant. Een hele community ondergedompeld in  onverschilligheid.

Elders op een camping tref ik in een salle polyvalente bovenstaand stilleven aan. Ook al is het je smaak niet, de makers kunnen we niet betichten van onverschilligheid. De kabouter speelt een centrale rol in het geheel, waarbij de nonchalant wegtrekkende beweging versterkend werkt. Let op de geraffineerde compositie van plaksels op de witte tegelwand. Het gele waarschuwingsbord, de luchtverfrisser en de briefjes waarin de bevlogen uitbaters bij voorbaat hun dank uitspreken voor het aardig zijn tegen kabouters en bloemen maken dit tot een oogverblindende installatie. En dit visuele spektakelstuk kreeg ik gewoon cadeau omdat ik daar een gebraden kippetje ging afhalen.

In Oppenheim ontbijten we in een tuttige koffietent. Vast een erfenis – de koffietent – van een tante zonder kinderen, echt niemand anders wilde ‘m hebben. Nu zit zij er maar mooi mee. We krijgen een taartplateau met kaas, worst en broodjes op tafel. De mevrouw verkoopt ook snoep. Haar gezicht maakt zelfs mij bang wanneer twee kinderen voor haar toonbankje staan. Vertwijfeld door zoveel potten lekkers weten ze niet wat ze moeten kiezen voor hun snoepzakje. En de heks van Oppenheim maakt dat alleen maar erger. Terwijl wij ontbijten gaat zij in het magazijn zitten mokken. Oppenheim verdient beter.

We treffen een gezin met drie kinderen. Het jongetje lijkt op Oskarchen, Ich wollte nicht mehr wachsen, kein Zentimeterchen uit Die Blechtrommel. Het gezin is het toonbeeld van saamhorigheid. Als één organisme bewegen ze zich over de camping. De kinderen zijn tweetalig opgevoed en spreken om en om Frans en Duits. Het jongetje is enorm nieuwsgierig en extravert. Hierdoor volgt de rest van het organisme vanzelf en kijkt uiteindelijk de hele familie nieuwsgierig in ons tentje terwijl ze ohh en ahh roepen. Nooit eerder zag ik zoveel harmonie in een tentje.

Tja, hadden we maar altijd vakantie.

Vakantie zonder koekeloeren is geen vakantie. Er valt altijd iets te zien. Dus als we maar goed naar elkaar kijken hebben we altijd een beetje vakantie. Ook al moeten we het van heel diep uit onze tenen omhoog trekken.  En anders lukt het vast bij het ophalen van een gebraden kippetje.

Acrobatische wiebelpop

Acrobatische wiebelpopOh wat is dit nu weer voor een lief turn-mannetje? Staat daar gewoon op mij te wachten. Hoe komt het toch dat niemand anders rariteiten meeneemt? Deze lag echt voor het grijpen hoor, dames en heren.

Bovenop een stapeltje oude spelletjes stond hij in de hoek van een kraam. Het was op die late zaterdagmiddag. De lucht werd langzaam blauw. De harde buien van die ochtend waren aan het wegtrekken. Het was op de jaarlijkse liefdadigheidsrommelmarkt van een kerk. Op het grasveld stonden een paar kraampjes. Het maakte een verdrietige indruk. Mede door de dames en heren van de liefdadigheid zelf. Tot op het bot gedreven door een filantropische inborst liepen ze heen en weer op het grasveld. Als we nu zelf veel rond lopen dan lijkt het tenminste nog wat. Voor de anderen.

Waar was de clientèle voor deze georganiseerde compassie? Geen wonder dat ik alweer uit mijn magnifieke villa groei. Alsmaar met popjes onder de arm naar huis komen.

In het midden stond een kraampje met eten en drinken. Charitatieve taartjes gebakken door in zoetwaar gespecialiseerde dames. Echt iedere kerk met ’n jaarlijkse rommelmarkt heeft zulke dames in de gemeenschap. Ik had trek dus ik keek eens rond op de bordjes in het kraampje. Met een kopje koffie en wat lekkers liep ik verder. Achter elke kraam stond een barmhartige sterveling met een nauwkeurig gesorteerd aanbod. Servies en glas, boeken gesorteerd in rubrieken verspreid over meerdere kramen, een kraampje met tuinspullen.

Bij iedere kraam werd ik welkom geheten en direct daarna werd het topstuk van de tafel aan mij gepresenteerd. Ze waren blij met mij. “Het zal u verbazen dat wij hier bij de kerk de engelen in een kaveltje verkopen”, sprak de parochiaan tot mij. En: “Heeft u deze bijzondere glasset gezien? Het mag nu weg voor de helft van de prijs”, aldus de vrome kraamdame. Ik vond het fijn om alleen maar te knikken en niets te zeggen. Ik hoopte dat men nog even doorging en dat het alsmaar leuker werd.

Achter de speelgoedkraam links op het veldje zat het neefje van de eigenlijke kraambeheerder. Waarschijnlijk was oom net even weg voor een sanitaire stop. Dat moet tenslotte ook gebeuren. Ik zag het acrobatisch wiebelpopje en viel voor de houding. Knap gemaakt. Goede puntmuts. Leuke broek ook. Gymnastiekers in de echte wereld hebben ook van die leuke stijve broekjes met aan hun pijpjes doorlopende schoenen. Ik visualiseerde de kleine brede Yuri. Ik zag hem zwieren.

Ik vroeg wat het neefje voor deze acrobaat wilde hebben. Hij noemde een belachelijk lage prijs. Joviaal verdubbelde ik het bedrag omwille van de liefdadigheid. Het neefje en ik werden direct vrienden voor het leven.

Acrobatische wiebelpop in beweging

Bij alle volgende kramen werd ik eerst aangesproken over mijn eigen topstuk. Iedereen had het die dag al eerder gezien. Een van de dames vroeg of er een naam op stond. Ik keek naar de onderkant en zag een stempeltje: Made in Germany Democratic Republic.

Een oud DDR-acrobaatpopje. Ik vond het direct nog leuker, zo doorzichtig ben ik dan ook wel weer.

Door ontbrekende klandizie van de filantropen kwam ik mét buitelaar bij mijn villa. Geïnspireerd door de acrobaat draaide ik flexibel om mijn eigen as en floepte gymnastiekend naar binnen.

En aan iedereen die langskwam presenteerde ik mijn nieuwe topstuk.

Berlijnse vrienden

Berlijnse vriendenDeze twee neem ik mee. Ze staan op een kraam op een rommelmarkt in Berlijn. Het is die dag eindelijk mooi weer. Wat was het de dagen ervoor koud geweest. Er was zelfs nachtvorst.

Ik weet dat mijn nieuwe blauwe vriend eigenlijk verkering heeft. Ik zie het stel een dag eerder samen. Hij in het blauw, zij in het rood gekleed. Ze kunnen elkaar bij de magneten grijpen, aan de zijkant van hun lichaam. Ze staan samen in een supersjiek vitrinekastje bij scharrelaars die waanzinnig zijn geworden van hippe ijdelheid. Ik gil hard bij het horen van de prijs. Ik kom dit magneetstel nog wel eens tegen, denk ik. Ik laat de scharrelaars verbaasd achter en fietst vlug weg. Over de stoep want dat mag gewoon in Berlijn. Ik houd heel erg van Berlijn.

En de dag erna kijk ik hem dus weer aan. Staat hij op die tafel op dat pleintje. Lekker goedkoop. Ik houd van koopjes.

Ik vind het een beetje zielig voor hem om hem zo alleenig te exporteren en besluit stante pede een vriend voor hem te zoeken. Ondanks zijn tekortkomingen is hij een parmantige verschijning. Kijk maar eens hoe hij de handen stevig op de ietwat verlaagde dijen plaatst. Flinke vent die er nu nog langs komt.

Zijn mond doet mij denken aan een recht bed. Wat fijn denk ik, een recht bed. Ik houd heel erg van een recht bed.

Want ’s nachts, daar in Berlijn, lig ik in in het warme bed van een Rus. In zijn bed is aan iedere kant een kuil. Iedere nacht worden de kuilen dieper en dieper. De Rus zelf is nergens te vinden. Ligt hij soms de hele week al diep verzonken in die kuil, gaat als een flits door mijn hoofd? Maar dat is natuurlijk onzin want het gaat mij niet om deze Rus in dit bed. Het gaat mij om zijn huis. Via Airbnb gehuurd. Op een mooie locatie, ergens op een typisch Berlijns Hinterhof. Lekker rustig. Prachtige vloer van dikke oude planken. En een oude wereldbol, net als thuis. Ik kan lekker uit het raam hangen en koekeloeren naar de mensheid. Een echte Berlijnse activiteit, die ik graag beoefen. Het is een beetje volks, maar dat geeft niks. Ik houd van volks.

Na grondig voorwerk hoopte ik in een echt woonhuis van iemand te mogen verblijven. Maar in dit huis kan niemand echt wonen. Toch ingetrapt, een commerciële verhuurder. Waar laat je immers je rotzooi? Ik heb als ik gewoon een dagje eenvoudig leef al weer een schat aan stapeltjes en hoopjes. Afwas, kleding, afval, tijdschriften, kranten, papiertjes. En maar drie messen in het laatje? Ik geloof er niks van. Jammer, want ik vind het delen van Airbnb een mooi gegeven. Zodra mensen doorkrijgen dat je er goed geld mee kan verdienen raken we de zachte kant kwijt, daar waar het om begonnen is. En ik houd zo van de zachte kant. De zachte kant is de echte kracht. Alleen weten een hoop mensen dat niet. Daarom schrijf ik het graag op. Maar u wist het al, toch?

In mijn Berlijnse straat word ik voor een week vrienden met de eigenaresse van het ontbijtkaffee. Maar ook met de oudste bezoekster: Renate Astrid. Een oude dame uit Jena die op geen enkele andere plek meer wil wonen. Berlijn is haar thuis. En ik word vrienden met de Vietnamees, een eindje verderop. Hij kan er wat van, koken. En met de Sardijnse eigenaar van het tentje aan het eind van de straat. Al serveert hij, squisito uitroepend, alcoholisch dropwater terwijl ik om een glaasje Limoncello vroeg. Maar ik heb hem vergeven. Zeker wanneer de huiszanger de mooiste serenade inzet, begeleid op gitaar. Ik neem een ferme slok en weg is het goedje. Ik houd van goede Limoncello.

Op de rommelmarkt staan ze, dit stel, notabene op dezelfde tafel. Ook zo kordaat, dit folkloremeidje. Gekleed in Dirndl, met bloempatroon op de sloof. Opgestroopte mouwen, lekker poetsen! Zij wordt zijn exportbruid. Het haar strak in een knotje.

Ontelbare keren was ik al in Berlijn. Toch ontdek ik steeds weer nieuwe dingen. Het mooie van de stad goed kennen is dat ik niet meer als toerist ergens naar toe moet. In Berlijn maak ik mij geen enkele zorgen of ik iets mis. Het allerliefst zwerf ik gewoon een beetje door de straten, zonder echt doel. Ik kijk naar alle toevallige passanten.

Ik houd gewoon van vinden.

Koddige calorieënlap

Aanmoedigen kun je zien als bewijs van hartelijkheid en gastvrijheid. Maar opdringen als aanmoediger, daar kun je beter van wegblijven. “Toe… neem nog een schuimgebakje. Ach, kom op nou. Eentje nog?! Ik heb ze speciaal voor jullie gekocht, dus toe. Neem gerust, hoor.” Als verlegen gast blijf je dan bij zulke aanmoedigingen eindeloos taartjes eten. Tja, en al die taartjes moet je na dat bezoek weer zien kwijt te raken.

Ziehier een situatie, geenszins ondenkbaar in het alledaagse leven, waarbij het hieronder afgebeelde koddige keukenlinnen meteen bestaansrecht heeft.

Volgens dit calorieënlapje kost het allemaal even veel energie: vijf minuten praten, lezen, handwerken of nadenken. Ik twijfel. Zijn dat wel even zware klusjes? Van praten en lezen geloof ik het wel. Tenzij je hard en druk praat, maar dan lijkt het misschien meer op schreeuwen. In deze positieve wereld van het verbruik der calorieën uit vervlogen tijden doet men echter niet aan schreeuwen.

Alles wat je teveel eet moet er af – of het blijft ergens aan je lichaam hangen. Wáár dat is berust op toeval, geluk en erfelijke omstandigheden.U kunt natuurlijk best de natuur, uw lijf, een beetje helpen. Bijvoorbeeld door te bewegen. Wat dacht u van dansen? Door vijf minuten te dansen verbruikt u 20 calorieën. Een crème taartje is 400 calorieën. Dus om dat taartje weer kwijt te raken moet u anderhalf uur dansen.

U kunt ook gaan sporten om calorieën te verbruiken. Fietsen, skiën, wandelen, zwemmen, judo, hardlopen, gewichtheffen, gymnastiek of tennissen. In een gezellige sportclub of helemaal in je eentje. Persoonlijk heb ik het niet zo op sporten met één balletje en dan allemaal in hetzelfde pakje over een veldje rennen. Maar trek u daar maar niets van aan. Doe gewoon wat u zelf leuk vind. Dat doe ik ook.

De calorieënlap is natuurlijk je reinste kringloopsentiment. Optimisme en vrolijkheid alom. Waar vinden we dat nog? Tegenwoordig is healthy en lijnen serious business. De een beweert dit en de ander bezweert dat. Het gaat alleen maar over perfectie en maakbaarheid. Ik houd gewoon niet van die types die mij vertellen hoe het moet. Ik vertel ook niemand hoe het moet. Opdringen versus aanmoedigen, een dunne scheidslijn.

Mevrouw Bakker stopt alles in de blender. Linda de Mol roept alvast dat ze 80 kg weegt. Ben ik de enige die vals denkt: laten we dat een beetje overdrijven, want dan zit ik altijd goed? En als we die andere types moeten geloven dan is werken aan je Killerbody ook niet bepaald het toppunt van vrolijkheid. Alleen die naam al. Dodelijk vermoeiend.

Op mijn lapje zien ze tenminste nog een voordeel van het uurtje wakker liggen: u verbruikt 77 calorieën. Of lekker een half uur niets doen levert een verbruik op van 50 calorieën. Ook door als verkoopster werkzaam te zijn kunt u het verbruik van calorieën gaan tellen. Net als na vijf minuten licht administratief werk. Maar over dat soort klusjes hoor je die mevrouwen van de slankelijnbusiness niet.

Terug naar onze gastvrouw. Heeft u haar traktaties toch niet kunnen weerstaan en gaat u tonnetjerond naar huis? Zoek een vrolijke, passende activiteit op dit lapje en de éclairs verdwijnen als sneeuw voor de zon. En als dat niet lukt dan stoppen we gewoon boerenkoolchips met een eierkoek in de blender. Daar schijn je echt alles superstrak mee te kunnen oplossen.

Koddig calorieënlapje

Poedel Suzette met alpino-toef

Suzette de poedel van AvonZie hier Suzette een poedel als parfum-flacon, uit de collectie van Avon. Voorpootjes braaf gevouwen voor de borst. Voor wie dat niet weet: Avon is een Amerikaans cosmeticamerk en werkt sinds jaar en dag met consulentes. Het merk bestaat al ruim 130 jaar. De oprichter D. H. McConnell, een Ierse immigrant, wilde vrouwen door ze als consulenten te laten werken economische onafhankelijkheid bieden. Revolutionair in 1886, om als vrouw vanuit huis cosmetica te verkopen aan je kennissen en buren. En dan te bedenken dat in 2017 economische onafhankelijkheid nog steeds niet gender-neutraal is.

De consulentes van Avon komen gezellig bij de mensen thuis. Dat doe ik ook graag, mensen observeren in hun natuurlijke habitat. Maar eindeloos cosmetisch leuteren en een beetje gaan zitten smeren in de beautybusiness, daar voel ik dan weer niks voor.

Toch zat ik ooit bij een meisje thuis aan de keukentafel vol make-up. Iedere dag stond het wichtje twee uur eerder op vanwege haar ochtendritueel. Ik kwam er ook speciaal vroeg voor uit de veren. Vooral gedreven door nieuwsgierigheid, omdat ik zelf een heel andere smeertechniek hanteerde in de ochtend. In die twee uur ging zij aan de slag om een soort geschilderde isoleerlaag van make-up aan te brengen. Ik kreeg ernstig het vermoeden dat het plamuren haar tegen wrede invloeden van buitenaf moest beschermen. Dit terwijl het meisje vrolijk smerend uit een enorm arsenaal aan potjes en flesjes, tegenover mij zat. Het was aandoenlijk om te zien. Ze was behendig, maar dat kan ook niet anders. Iedere dag opnieuw zorgt voor souplesse. Het resultaat werd een ‘millefeuille’ van laagjes crème, kleur, poeder, zalf, likjes en toefjes. Onbewust smeerde ze iedere dag haar naturelle ik dieper weg in de huid. Gewoon ermee stoppen was niet meer mogelijk.

De scene speelde zich af diep in de bossen in Brabant, daar kom ik echt nooit meer. Heel soms denk ik nog wel eens aan dit meisje en vraag mij af hoe het met haar gaat. Ik weet dat we tijdens het maquilleren een gesprek hadden over het naakte gezicht tonen aan toekomstige verkeringen. Het arme kind was er niet rijp voor. Hopelijk durft ze nu wel poedelnaakt met een frisse verkering in haar gladgestreken bedje te liggen.

Het is lang geleden, jaren tachtig. Volgens mij konden we er toen collectief wel wat van, van smeren bedoel ik. Je ziet ze nog wel eens lopen, die oude jaren tachtig-meisjes, die zijn blijven hangen in hun op jonge leeftijd aangeleerde smeertechniek.

Terug naar Suzette, onze poedel. Dit flesje werd verkocht rond de jaren zestig van de vorige eeuw. Heel toevallig waren poedels net niet aan te slepen. Kijk maar hier op dit pinterest-moodboard. Als broches, op kleding en in armen van glamoureuze filmsterren, op behang, op tasjes, bij Barbie, op tv, in tijdschriften. Iedereen een poedelminnaar. De poedel werd een mode-object met outfits passend of contrasterend bij het pakje van het baasje.

Er is iets geks aan de hand met de poedel. Het zijn rare jongens, een beetje fout. Ze hebben iets volks en hysterisch aan hun kont hangen. Die grote koningspoedels zijn net genetisch gemanipuleerde beesten. Ze lijken wel nep. Hooghartig lopen ze rond op hoge poten, een beetje uit proportie. Tekenfilm-personages die in de echte wereld zijn terechtgekomen. En dan dat rare kapsel, die maffe haardracht met die bollen. Of zoals bij Suzette een rare alpino-toef bovenop het hoofd. Allemaal de schuld van het baasje. Wat mij betreft mogen soortgenoten alleen soortgenoten verfraaien. Dus hup, aan de slag als Avon consulente. Lekker cosmetisch adviseren en beginnen met kennissen en buren!

VPRO Cover 2017 DIY Mevrouw R. – De omslag

DIY omslag VPRO 2017 Mevrouw. RMevrouw R. heeft een tekening gemaakt voor de VPRO-Cover wedstrijd 2017. ‘Het thema voor dit jaar: omslag. Het betreft zowel een ontwerp voor de voorkant als de achterkant van de eerste gids van het jaar. Neem het letterlijk, figuurlijk, politiek, maatschappelijk, visionair, kortzichtig of persoonlijk’, riep de VPRO wedstrijdcommissie ons toe.

Wanneer het water ons tot aan de lippen komt, moeten we door en stropen de broek op, dacht ik. Volk van water, toont uw daadkracht. Ik dacht ook: de omgeslagen spijkerbroek, soms hip en soms hopeloos ouderwets. Wanneer er één iemand mee begint volgen er vanzelf meer.

En omdat een omslag een stukje papier is dat je om het boek of tijdschrift slaat kunt u nu als geste voor dit nieuwe jaar mijn ontwerp printen. Om dat dan zelf eens lekker om iets heen te slaan, bijvoorbeeld om de nieuwe VPRO gids. En een omslag als verandering, hoe klein ook, kan soms het begin blijken van iets moois. Een betere start voor het nieuwe jaar kon ik niet bedenken.

Hier kunt u de voorkant en achterkant downloaden. Omdat niet iedereen een professioneel drukkerijtje thuis heeft hebben wij van Mevrouw R. het lekker eenvoudig gehouden. Gewoon twee A4 printjes die met iedere huis-tuin-keuken printer gemaakt kunnen worden.

De pietjes-precies onder u kunnen er nog een klein centimetertje vanaf snijden, aan de onderkant. En met een stukje tape plakt u de twee A4-tjes aan elkaar. Een klusje van niks. Maar wat een omslag!

In de pas

Militairen muzikantenGroepen mensen die zichtbaar een verzameling zijn krijgen van mij altijd extra aandacht. Eerst zoek ik naar overeenkomsten en van daaruit ga ik door naar de verschillen. Verschillen kunnen groot of klein zijn. Heb ik nog meer tijd dan zoek ik binnen de verschillen weer naar overeenkomsten.
Al dat gekoekeloer komt voort uit twee van mijn oer-fascinaties: eenlingen en verzamelingen. Wie zijn de volgers, wie is de leider? En is dit echt zo of denkt diegene het alleen maar zelf?

Gisteren zag ik een mooie verzameling in de vorm van een vader en zijn frisse tienerdochter. Beide hadden dezelfde doorgezakte houding, blijkbaar sterk in de genen aanwezig. Ze liepen als een treintje door de ruimte achter elkaar aan, allebei gekleed in een slobberige spijkerbroek. Ze bleven staan voor een tafel en keken opzij door alleen het hoofd te draaien. Ze zagen iets waar ze het fijne nog niet helemaal van hadden begrepen. Bij beide viel de mond open en zakte de kin naar beneden. Daar bleef hij hangen. Een identieke blik in hun ogen. Op zoek naar houvast. Ze waren alleen in het grote geheel en ze begrepen het niet. Ik vond het een cadeautje. Ik kwam net gebukt vanachter een plant vandaan en zag de scene voor mijn neus zich afspelen. Ademloos keek ik ze na. Het leek wel een dans.

De hier afgebeelde verzameling muzikale strijdkrachten is een illustratie van een bij elkaar horend gezelschap. Denk maar aan een fanfare, iedereen gekleed in hetzelfde uniform. Door het marcheren worden de individuele muzikanten opgeslokt in een homogene paradeer-machine die het orkest is. Tijdens het spelen zullen ze in hetzelfde ritme de benen optrekken, alsof ze één lichaam zijn geworden. Hoe doen ze dat toch? In een fitnessklasje is het al zo moeilijk om met de hele klas mee te springen in het gewenste ritme. Oefening baart kunst, natuurlijk. Ooit koesterde ik vurige verlangens om gezamenlijk synchroon te kunnen hopsen in een fitnessklasje. Voor ik het juiste ritme ook maar had kunnen vinden hield ik het alweer voor gezien. Toch liever iets sportiefs in mijn eentje, in mijn eigen ritme.

Dus dat orkest moet wel weten op welke manier en waarheen ze marcheren. De mannen en vrouwen kunnen niet zomaar hun eigen zin doen. De frontman, de tambour-maître, loopt zwaaiend met een stok voor de muziek uit. Hij is een soort majorette-dirigent heb ik mij laten vertellen. Hij zwaait en zwiert het ritme en de te marcheren richting de lucht in, met behulp van zijn mace. Dat is die stok met sierknots. En soms roept hij een bevel.

Wanneer u aan de kant van de weg staat tijdens een taptoe en er komt een fanfare, harmonie of drumband aan dan ziet u vast wel een toeschouwer die van pure vreugde op het ritme gaat marcheren of anderszins bewegen. Daar kan deze persoon dus niets aan doen, het is het effect van de muziek op lichaam en geest. Het zit in onze genen om op marsmuziek te marcheren. Vroeger gebruikte men de muziek om de soldaten op te zwepen.

Welbeschouwd is de hele wereld een doldwaze taptoe vol verzamelingen. Bijna iedereen maakt wel ergens deel van uit. En anders ga je lekker koekeloeren vanaf de zijkant. Hoor je bij de verzameling eenlingen.