Zwierend zegevieren

Zij is een prachtig cadeau. Ik krijg haar in een koekblik. Wat een liefje.

Op een bedje van zacht papier ligt ze bij te komen van al de jaren die zij hangend heeft doorgebracht.

Een eindeloze tijd waarin zij zwaait en zwiert. Het is een komen en gaan, telkens heen en weer. Ademloos kijkt haar publiek toe.

Het is een ongekende prestatie met volledige beheersing van lichaam en geest. Snelheid, souplesse en lenigheid. Zonder pardon om haar eigen as. Verticaal horizontaal, het maakt niet uit. Als je haar maar opwindt.

Met grote zwarte ogen kijkt zij naar mij. Niet teveel opwinding, alsjeblieft, lijkt ze te willen zeggen, ik ben al zo oud. Voorzichtig draai ik de sleutel strak. Daar gaat ze weer.

Ach, kijk haar nu toch eens. Met dat roze truitje voorzien van een keurig kraagje, twee gouden knopen op een licht bollend buikje, hangt ze al decennia aan haar armpjes. Haar lijfje, van celluloid of een andere vroege kunststof, verklapt haar leeftijd. Ze is flink op leeftijd, dit kleine gymnastisch wonder. Haar lichaampje is als een veertje zo licht, broos en kwetsbaar. Het gemak is ook gelijk het gevaar. Zachte botten, als ze maar niets breekt. Zolang ze blijft hangen is er niets aan de hand.

Ze schijnt ook niet anders te kunnen. Hangen. Het hangen heeft iets weerloos. Zolang je hangt gaat het goed. Maar hoe kom je weer goed op je pootjes terecht? Daar ontstaat het ongemak dat onlosmakelijk verbonden is aan hangen. Je bent trots dat je daar kwam, maar hoe ga je nu terug?

Je kunt hangend laten zien wie je echt bent. Iedere leeftijd kiest zijn eigen hangende vorm. Met het verstrijken van de jaren kiest men meestal voor een eenvoudige aanpak. Denk nog eens terug aan hoe u als kind hangdemonstraties gaf voor uw ouders, broers of zussen.

Weet u nog hoe u zich toen voelde op het moment suprême?

Niet voor niets koos ik voor een soortgelijk hangend meisje als beeld voor Mevrouw R. Daarom is het cadeau zo prachtig. Kijk maar in de bovenhoek van mijn weblog.

Het is alsof het meisje hangend naar haar moeder roept: “Kijk eens mama, helemaal alleen gedaan!”

Schrijf een reactie

*