Traditionele bollen en nieuwe ideeën

Calvé-Delft's Winterboekje OliebollenHappy New Year! Een wens voor u geknipt. Het boekje opengeslagen bij hoofdstuk elf: Tractaties voor de winteravonden.

Traktaties geeft aan dat vandaag wat lekkers de feestvreugde zal vergroten en dat er ouderwetse gezelligheid zal zijn. Daarom een recept voor traditionele oliebollen uit de oude doos. Met een tip van de vakman voor lichtere en croquantere bollen.

Afkomstig uit Calvé-Delft’s Winterboekje. Een promotie-boekje, een reclame-uitgave. Recepten van Martine Wittop Koning. Niet de minste.

Een pionier voor de ontwikkeling van de Huishoudschool, zo rond 1900. En een van de meest productieve kookboekschrijvers uit de vaderlandse geschiedenis.

Ze was voorstander van zuinigheid. Niet direct het het meest voor de hand liggende revolutionaire idee van een pionier misschien. Gezien tijd en gewoonte wel. Zij was een voorstander van vegetarisch voedsel en geheelonthouding. Probeerde arbeiders van de hooikist en het afgaren af te krijgen. Haar idee voor het opzetten van een gaarkeuken, met voedzaam voedsel voor het volk, werd niet door ieder met enthousiasme ontvangen. Tussendoor publiceerde ze vleesrecepten waardoor de vegetarische medemens weer in opstand kwam. Ook had ze commerciële banden, onder andere met Calvé. Dat leverde veel kritiek op.

Martine bleef haar hele leven ongehuwd.

Tot aan haar dood bleef ze werken: in de moestuin bij haar huis en schrijvend aan een bureautje.

Fantaseert u even met mij mee: een kakkineus kruidenvrouwtje rommelt in de aarde en overdenkt haar leven. Lieve Martine: ongehuwde tantes zonder kinderen zijn ook nodig. Toen en nu. Het geeft niets.

Ik houd van pioniers. Eigenzinnige types. Die af en toe met flinke tegenwind moeten doortrappen.Veel gaat mis maar het zijn mensen met een duidelijke weg voor ogen.

In het boekje staan tekeningen van Leo Visser en gekleurde fotografieën van M. Berssenbrugge. De foto’s lijken ook tekeningen, kijk maar naar bovenstaande afbeelding.

Ook niet mis, die fotograaf en de illustrator. Calvé wist bij wie ze moesten zijn. Het moet een aardig reclame-budgettje zijn geweest. Er zijn zomer- en winterboekjes uitgegeven. Het precieze jaartal is onbekend. Ze waren behoorlijk populair. Gepubliceerd ergens tussen 1920 en 1940 denk ik.

Binnen zijn vakgebied was ook M. Berssenbrugge een eigenzinnig type. Hij nam alle vrijheid om de fotografie naar zijn hand te zetten en zocht naar manieren om zijn werk te vernieuwen.

Zijn werk schuurde aan de bestaande randen van de fotografie. Sommigen vonden het meer grafisch werk dan fotografie. Ook in zijn vakgebied was de zure tak van de familie aan het mopperen. Ze hebben ook altijd wat te zeuren.

Zo. Het jaar is voorbij. We nemen nog een oliebol. Volgens het recept van Martine, van rond 1930. En mocht u een pionier in uw omgeving hebben: koester deze, ook in het nieuwe jaar!

Reacties

  1. groetjes en een fijne jaarwisseling van een ………eigenzinnig type

Schrijf een reactie

*