The test of time

Singing sweethearts 101 BEST LOVED SONGS with WORDS AND MUSIC 1954Onlangs zag ik een vrouw met een rode trui en een koffiemok in de hand. Enige tijd later hoorde ik haar tegen zichzelf spreken: “Heb ik alweer die rode trui van dat kopje aan? Huppekee, snel omkleden en je atelier in. Het is mooi geweest met de truttigheid. Aan de slag.”

Onder de indruk van zoveel daadkracht en zelfreflectie kreeg ik ineens de behoefte om mijzelf ook wat nauwkeuriger onder de loep te nemen. Tja en hoe dat dan gaat, ondertussen een grote schoonmaak in het Rariteitenkabinet. Afgeleid door fascinerende objecten, rariteiten en andere verzamelde winkeldochters was ik dit loffelijk streven al heel snel vergeten.

Toen viel mijn oog op dit boekje. Ik keek naar de cover en moest denken aan de vrouw in de rode trui. Onlangs gaf ze een tip over muziekitems op mijn weblog.

Het boekje kocht ik in een dorpje in de Achterhoek. Dit dorpje staat bekend om de boekenmarkten. De meeste winkels hebben standaard kleine verkooprekjes buiten. Ze verkopen daar buiten reguliere openingstijden dus gewoon door.
Tijdens deze zomerse fietstocht betrapte ik mijzelf op een onverwachte fascinatie voor oude muziekboekjes, zoals bovenstaande exemplaar. Ik wist helemaal niet dat ik het in mij had.

De afbeelding voorop is gemaakt door George Mayers. Een Amerikaanse illustrator van onder andere boeken, tijdschriften en werkzaam voor reclamebureaus. Hij is geboren in 1920, overleden in 1987. Hij heeft vele boekcovers gemaakt, voor deze uitgeverij Pocket Books tussen 1950 en 1956. Dit exemplaar is afkomstig uit 1954.

Dramatisch en met een goede snuif kitsch. Doorspekt met clichés en traditionele rolpatronen. Helden, stoere mannen, detectives en sensuele vrouwen. Soms lijken deze covers op de geschilderde pin-ups uit de jaren veertig en vijftig.

Deze boekjes horen bij de populaire Amerikaans massacultuur. Vanuit Amerika veroverden ze Europa. Later kreeg televisie een groter aandeel in de massamedia. Hierdoor verloren dit soort boeken aan populariteit.

Deze cover is dus voor 101 BEST LOVED SONGS with WORDS & MUSIC.

De handen van de man drukken liefdevol tegen de schouders van zijn eega die magistraal de piano bespeelt. Hij staat achter haar als succesvol hoofd van het gezin. Drie geslaagde koters die zonder morren meezingen met vader en moeder, natuurlijk wat dacht je dan? Het meisje kijkt de toeschouwer aan: vertedering. De kleine jongen kijkt hemels: ondeugend en grappig. De oudste zoon neemt al enig afstand. Hij is tenslotte al wat ouder, langzaam op weg naar puberale zelfstandigheid.

“How does a song become a Best Loved Song?”

“There are many different reasons why songs come to be known as “best loved.” But for inclusion in this delightful book the editors applied to each possible candidate the toughest test of all-the test of time. These 101 songs are melodies you’ll hear whenever good singers get together… Maybe you’re just a shower room singer? A guitar strummer? A piano doodler? This book is for you too. Here is music for every mood, a tune to fit each taste, and 101 songs that are truly loved big everyone.”

The test of time…
Net als die rode trui. Iedere keer trekt zij hem gewoon toch weer aan.

Hier als toegift een song uit het boek:
Turkey in the Straw van Old Zip Coon
Door de tand des tijds helaas een beetje sleets, afkomstig uit 1942.

Schrijf een reactie

*