The Art of Playing

Meesterwerken; Het KunstveilingspelMEESTERWERKEN.
Een spel ontworpen door Marvin Glass. Een grote spelontwerper ondersteund door een heel team: Marvin Glass and Associates. Marvin Glassis geboren in 1914 en gestorven in 1974. Niet heel bekend bij het grote publiek. Zijn werk is echter wel bekend.

Er zijn anonieme ontwerpers van producten of voorwerpen, waarbij de vraag wie het heeft ontworpen niet zo van toepassing is. Zo leeft de ontwerper van Kinder Überraschung, dat ei met een dingetje erin om in elkaar te knutselen, wat betreft zijn ontwerpen grotendeels in de anonimiteit. Geen haan die er naar kraait of zijn naam er nu bij staat of niet. Eenzaam zit hij in de kelder onder zijn huis al die kleine kinderpretjes te verzinnen en te ontwerpen. Op planken aan de muur staan al zijn ontwerpen bij elkaar. Toch blijkbaar trots op alles wat hij heeft bedacht. En niemand die weet dat hij dat deed.

Bij een spel zoals dit en dat Kinder Überraschung-ei gaat het over zeer triviale alledaagse zaken. Speelgoed en snoep. Misschien heeft dat ermee te maken. Toch wil iedere schepper fans en waardering voor zijn werk. Dus ergens diep in hun ziel hebben deze ontwerpers een klein tragisch, donker plekje waar ze zelf niet zo graag komen. Dat een beetje pijn doet. Dat ze graag verborgen houden. Zoveel mooie dingen ontworpen maar geen lof of rode lopers. Ach, moet hij weer die kelder in. Weer dat gefrut op de millimeter, zodat het in dat rottige ei past. Steeds weer een manier vinden om te blijven spelen, zodat er toch iets uit zijn handen komt.

Maar goed, Marvin Glass, Mr. Toy. U kent hem misschien van Mr Machine. Hij maakte als bedrijf enkel de prototypes van spellen en verkocht deze. Fabricage vond ergens anders plaats.

Uit zijn speelkoker komt onder andere dit spel Meesterwerken. In de doos zitten zes personages. Tijdens dit spel neem je één van deze personage aan. Deze types zijn nogal Amerikaans en hebben iets van soapies. De Ewings van Dallas.

Personages Meesterwerken

“Kent u de opwindende atmosfeer van de internationale kunstveiling? Speel MEESTERWERKEN en u zit er midden in! U biedt mee, tezamen met een aantal ander verzamelaars en kunstspeculanten, in de hoop de felbegeerde Rembrandt te bemachtigen. U weet echter nog steeds niet zeker of het wel de échte is. Nauwkeurig observeren, stalen zenuwen en een beetje geluk maken een wereld van verschil bij MEESTERWERKEN, het razendspannende spel om beroemde schilderijen van oude meesters.”

Ik vind dit een heel stom spel. Dat komt vast omdat ik heel netjes ben opgevoed. Spelletjes spelen deden wij amper. En zoiets als Dokter Bibber was not-done in onze familiare kringen. Ook zo’n Kinderei kwam er bij ons thuis niet in. Ik heb er helemaal geen last van. Ik speel mij suf en kan mijzelf goed amuseren.

Waar ik wel last van heb is dat dit soort producten mij agressief en prikkelbaar maken. Ik word korzelig en kattig bij het zien van bijvoorbeeld commercials voor deze producten. Valse sentimenten op een hele stomme manier zichtbaar gemaakt. Van die overdreven juichende families die gezamelijk een heel stom spel spelen. Nou, ik ken ze niet hoor.

De voorkant van de doos is een still uit de tv commercial. Ook hier heb ik het gevoel dat ik naar een Amerikaanse soap of een jaren zeventig film kijk. Een beetje spannend met een lekker vette soundtrack eronder. En zich afspelend in de opwindende atmosfeer van de internationale kunstveiling.
In een documentaire over het nieuwe Rijksmuseum is een scène waarin Taco Dibbets, hoofd collecties, zich begeeft in de opwindende atmosfeer van de internationale kunstveiling. Hij onderhandelt via een tussenpersoon met de telefoon en zit zelf gewoon in een leunstoel.

Die types op de kaartjes vind ik het leukste onderdeel van dit spel. Klik op de foto om de beschrijvingen te lezen.

Alle meesterwerken op de kunstkaarten zijn afkomstig van The National Gallery in London. Er zijn verschillende versies uitgegeven in verschillende landen, met allemaal een andere selectie kunstwerken. Niets uit het Rijksmuseum. Liever daarheen en nauwkeurig observeren. Dat lijkt mij prachtig. Liever echt naar het museum dan thuis een stom spelletje doen en zo’n ei eten.

Reacties

 1. Goedendag Mevrouw R , leuk dat je even langs kwam in Veteranencafe Soest,ik
  zit zo als je ziet op jou site te kijken .
  Een groet uit Baarn aan je en tot ziens ergens komende tijd , Adrie oud Marinier en Nieuw-Guinea Veteraan

  • Mevrouw R. schrijft:

   Beste Adrie Bouwmeester,

   Dank voor uw reactie. Ik vond het ook een goed bezoek.

   Met vriendelijke groet,

   Mevrouw R.

Schrijf een reactie

*