Statusverhogende pubervriend

Pubers in Soester NatuurbadOp de foto een groep van dertien pubermeisjes. Ze duiken vanaf de lange zijde in het bad. Niet via de startblokken. Het startschot schijnt nog niet tot iedereen te zijn doorgedrongen. De meisjes vooraan staan nog te wachten. De derde van voren lijkt zich te realiseren dat ze iets heeft gemist. Verrek; uit haar ooghoeken ziet ze de meisjes links van haar al gaan. De eerste twee van links hebben nog geen idee. Achteraan mooi te zien hoe de afzet wordt ingezet voor een gracieuze sprong. Let op het zwemmutsje van het eerste meisje, als enige een bandje onder de kin. De schouders van frisse tiener nummer twee staan krampachtig naar voren.

Waarschijnlijk is deze foto gemaakt in het Soester Natuurbad. Een werkverschaffingsproject: werklozen werden door de overheid verplicht ongeschoold werk te verrichten. Omstreden vanwege uitbuiting. Mensen moesten met eenvoudig materiaal zwaar fysiek werk verrichten en kregen slecht betaald. Het Soester Natuurbad is in 1933 gebouwd en was open tot 1990. Achterop de foto een stempel van Archifoto Amersfoort, een fotopersbureau.

Bij het zien van de foto denk ik aan mijn eigen minibadje in dit kleine ministadje. Daar gaan alle zzp’ers met strak opgetrokken schouders op vrijdagmiddag voor ontspanning lunchzwemmen. Ze dobberen normaal gesproken rustig in het water en zwemmen hun baantjes. Niks aan de hand.
Maar op die dag staan er zeven bussen voor het zwembad. Uit de bussen zijn driehonderd pubers gekropen. Driehonderd pubers die niet willen worden uitgesloten en daarom allemaal hetzelfde doen: elkaar uitlachen, stompen en achterna zitten.

Driehonderd pubers in mijn zwembadje? Ik zet mijn fiets neer en visualiseer alvast welk drama mij de komende vijfenveertig minuten te wachten staat, onder het mom van vrolijke puberpret. Ik grom zwaar, het enige wat ik kan doen is mij visueel en auditief zo goed mogelijk proberen af te sluiten.

Na het omkleden kom ik het zwembad binnen en zie overal drukke pubers, die allemaal tegelijkertijd in het water lijken te springen. Het water klotst tegen de wanden. Met driehonderd adolescenten in het bad blijven al die hardwerkende zzp-schouders strak staan. Ik zie verbeten blikken en krampachtige zwemtechnieken.

Meisjes gillen, dat hoort allemaal bij het doldwaze puberspel. Ze rennen weg voor jongetjes. Niet echt hard, want ze willen juist graag dat jongens hen in het water gooien. Jongens willen laten zien wat ze kunnen en durven. Meisjes gluren tussen de oogharen naar jongens. Als ze niet meer achterna gezeten worden friemelen ze nonchalant aan het haar.
Zelfbewuste puber-meisjes zijn er ook. Deze paradeerden op lange dunne beentjes langs de badrand. De armen strak voor het lichaam gevouwen. Onzekere pubers verbergen het lichaam liever onder water, zodat niemand ziet hoe ze langzaam transformeren.

Oorverdovende kabaal, overal scene’s van glibberende tieners in alle stadia van metamorfose. Bikini’s en zwembroeken in alle soorten en maten. Huilend zwem ik mijn baantjes. Ik vraag mijn geld terug aan de badmeester. Maar hij kan niet praten, is er zelf ook kapot van.

Een week later ga ik weer naar het zwembad. Ik gluur voorzichtig om het hoekje of er geen bus staat. Ik vraag aan de kassa of ze het zeker weten. Ze zullen toch niet later komen?

Het was eenmalig. Opgelucht haal ik adem.

Pubers, ach ja, ze doen enorm stoer maar zijn als de dood buiten de boot te vallen. Pubers vinden alles wat anders is stom. Pubers zijn hongerig naar sociale beloning. Niet van een ouder of een autoriteit. Ouders bezorgen pubers immers alleen maar schaamte. Nee, ze willen een sociale beloning van een statusverhogende pubervriend. Maar in feite zijn pubers in hun diepste ziel gewoon de eenheidsworstjes onder de mensheid. En dat alles is heel vermoeiend.

Daarom alle lof voor het pubermeisje met het kinbandje. Zij is de puber die het anders doet. Zij zou om die reden de allerbeste statusverhogende pubervriend moeten zijn.

Schrijf een reactie

*