Particuliere diashow vol universele hunkeringen deel 3

Particuliere diashow vol universele hunkering

Deze dia toont een man in een stil laantje, zittend op een bankje. Plastic tasjes van de afhaalchinees, de groenteboer of van de marktkraam, wie zal het zeggen. Hij is er even bij gaan zitten. De handen gevouwen en gekruist voor zijn buik. Aan het licht en de korte mouwen te zien lijkt het een zomeravond. Op de achtergrond twee druk kwebbelende dames. Hij kijkt uit, over het veld. Zoekt een antwoord. Misschien wel troost. Hij is alleen, zo dof, zo treurig.

Troost zou op een zoektocht naar geluk kunnen lijken. Maar geluk heeft een tijdelijke karakter. Het nastreven van geluk is wel iets dat constant doorgaat. De gewenste vorm niet. De ervaring van geluk is afhankelijk van omstandigheden. Geluk en de beleving daarvan is altijd in beweging en onderhevig aan verandering.

Troost is iets dat we steeds weer kunnen zoeken. Niet constant, in fases. Voor hetzelfde of voor iets anders.
Kunst als middel: ik bezoek musea. Laat mij verrassen. Ik praat er over, lees erover. Ik koop boeken: die het wereldleed iets kunnen verzachten, al is het maar in aanblik. Ik kijk momenteel iedere dag bewust naar kunst. Driemaal daags na iedere maaltijd, met een glaasje water, net als een medicijn.

Denk aan muziek, waarbij je zo direct geraakt kan worden. Of je ziet iets dat je nooit eerder zag. En waardoor alles weer in een andere context geplaatst kan worden.

Troost geeft hoop bij uitzichtloosheid en onvermogen.┬áKunst tilt je op. Geeft glans in de ogen. Je kunt jezelf of je familie terugvinden in een kunstwerk. Mijn vader zie ik terug in een prachtig, gestileerd gouden beeld van Jezus in Berlijn en in een porselein hoofdje in het al even onuitputtelijk rariteitenkabinet van mijn moeder. In deze context zou je kunnen zeggen: It’s all in the eye of the beholder. Want deze kunstenaars kenden mijn vader niet. En hadden dus geen idee hoe hij er uit zag.

Dit weekend heb ik geleerd dat de toeschouwer altijd gelijk heeft. Niet vanuit mijn vakgebied maar zeker interessant om over na te denken.

Kijk daarom nog maar eens naar de dia. It’s in the eye of the beholder.

En troost nodig?

De Particuliere diashow vol universele hunkeringen is ook te boeken op locatie. Mail voor info.

Schrijf een reactie

*