Op een bedje van stofvlokken

Darbohne popjeOngeveer een jaar geleden zag ik dit kleine wonder vanuit een vitrine naar mij kijken. Ik hoorde een zachte stem door het glas. “Neem mij mee”, riep het.

Ik keek naar die grote ogen. Het was wederzijdse liefde op het eerste gezicht. Een vrolijk kopje, een goede puntmuts en een rokje met een iets verlaagde taille. Hierdoor een beetje sloom en wat onhandig. Maar zoals u ook wel weet is het bijzonder verleidelijk wanneer er iets een beetje rammelt.

Waarom stond dit moois hier nog te roepen? Was er niemand anders die het stemmetje had gehoord?

Het buikje bol en rond. Later bleek dit een koffieboon te zijn. Het popje is een promotie-artikel geweest van het Duits koffiemerk Van Darboven. Dat weet ik omdat op de rug van het popje de naam Darbohne staat. Een zeer succesvol item. Duitse kindertjes liepen vanaf ca.1920 allemaal warm voor dit aangekleede boontje. Eerst in stripvorm en later als popjes. Net zo als ons Flipje uit Tiel.

Thuisgekomen zocht ik een mooie plek voor deze nieuwe rariteit in mijn kabinet.

Af en toe nam ik het popje mee als ik op locatie aan het werk ging. Na één van die dagen gebeurde het. Ik zette het liefje neer. Gaf het nog een heel klein speels tikje op de puntmuts en toen viel het naar achter. Tussen de kast en de muur. Ik hoorde het helemaal naar beneden vallen. Toen was het weg. Ik kon er niet meer bij.
De kast die er voor stond zou pas opzij gaan wanneer ik deze woning zou verlaten. Dat wist ik direct. Te zwaar en teveel werk. Al die rariteiten…

Soms dacht ik aan mijn popje dat achter de kast lag. Hoe zag het er ook alweer uit? En zou het popje het overleefd hebben? Want hardplastic kan snel stuk vallen wanneer dit oud is. En het viel zo diep. Och arme….

Toen kwam het prachtige nieuws. Mevrouw R. betrekt half oktober 2013 een atelierwoning in Amersfoort. Een mooie plek om met het rariteitenkabinet de verovering van de wereld voort te zetten. Het atelier is niet alleen werkplek maar ook toegankelijk voor publiek. Zodat u het Onuitputtelijke Rariteitenkabinet gewoon kunt bekijken. Er zal altijd iets te zien zijn.

Mevrouw R. heeft vandaag de kast weggehaald. Kwam die dot zomaar weer tevoorschijn. Op een bedje van stofvlokken lag het daar te schitteren.

Een mooi gelegenheid om u alvast iets te vertellen over de nieuwste ontwikkelingen van Mevrouw R. en het kabinet.

En weer zei het stemmetje: “Neem mij mee.”

Verhuizen staat hoog op de lijst van stressvolle aangelegenheden in een mensenleven. Ook voor Mevrouw R. valt het niet mee. Maar ik zal niet klagen. Vandaag is het feest want deze kleine schat zag ik weer terug.

Reacties

  1. ber schrijft:

    schattig !!