Multitaskinggesellschaft

Een eenvoudige grijze kantoorstoel. Iedereen heeft er wel eens op gezeten en weet dan ook precies hoe zo’n stoel van hardplastic aanvoelt. Een ribbelige structuur in de zitschelp. Lekker om met je nagels overheen te krassen. Dan hoor je die ribbels terug in het geluid.

Op de zitting ligt een bord met de tekst: Multitaskinggesellschaft. Tegen de poten rust nog een bord. Een oud emaille reclamebord van Persil. Over frisse witte was. Zonder kreukels.

De verzameling trekt mijn aandacht. Ik loop er langs. De gespeelde onverschilligheid waarmee het op de stoep staat zorgt ervoor dat ik stil blijf staan. Geraffineerd.

De tekst Multitaskinggesellschaft vangt prachtig in één woord samen waar ik soms last van heb. Waar ik mijzelf en wat ik doe in herken. Door zijn lengte verbindt dit woord de energie die ik nodig heb om het uit te spreken en de energie die het kost om die gesellschaft te zijn. De hobbels en kreukels in het bord zorgen voor een vleugje humor en zelfspot.

Dat dit aan de rand van de weg staat alsof de gemeentereiniging er direct aan komt past perfect in het raffinement.

De mannen in oranjepakken, achterop bij de laadklep van de vuilnisauto springen van het plankje af. Kijken ernaar, lopen er even omheen en tillen het op en laden het in. En dan hup, op weg naar de stortplaats, weg ermee.

De kantoorstoel zorgt voor een collectief of maatschappelijk karakter en ontkracht het individu. Het staat model voor een kantoor, bureau, of een verzameling mensen die zich multitaskend door de dag worstelen.

De kunst ligt op straat. Prachtig. Kunst in de openbare ruimte. Toegankelijk en zichtbaar voor de grootst mogelijke groep mensen. Dat deze installatie verdwijnt stoort mij niet. Niet alles hoeft voor eeuwig te zijn. Misschien hoort u zelfs wel bij de kleine selecte groep die het heeft gezien.

Ik zag hem. Het raakte mij. Ik maakte de foto en nu is het van mij. Ik eigen het me gewoon toe.

Ook u kunt zulke prachtige installaties tegenkomen, wanneer u multitaskend door de straat loopt.
Ik weet het zeker.

U hoeft ze alleen maar op te rapen.

Reacties

  1. geweldig weer!!!!!!!!!!!

  2. Mooie vondst en een nog mooiere liefdesverklaring aan de scherp opgemerkte straatkunst van Mevrouw R.
    Het heeft me geraakt!

Schrijf een reactie

*