Mijn naam is Haas of is het toch Konijn?

Gouden haas uit Berlijn

Hij heeft nogal grote achterpoten, deze haas. Wanneer je als haas door het leven gaat is dat heel normaal.

Zijn oren zijn daarentegen aan de kleine kant voor een haas, meer iets voor een konijn. De oren hebben een goed in de hand liggende vorm. Ik pak deze haas vaak op bij zijn oren. In een zwierende beweging heb ik dan ineens een behoorlijk groot ding in mijn handen. Zo kan ik hem goed transporteren, net een soort handvat.

Deze haas liep ik tegen het lijf in Berlijn. De rest van de dag heb ik hem liefdevol in mijn armen gedragen. Vanaf die dag is hij een vriend geworden. Een gouden vriend voor het leven.

Hij is afwachtend, mijn haas. Kijkt mij aan waar zijn beloning blijft. Wat ga ik nu doen? Welke reactie van mij volgt op zijn actie? Gaf hij net zijn poot? Met een eindeloos geduld zit hij voor mij, kijkt hij mij aan. Soms zie ik hem een tijdje niet, dan is hij uit het zicht. Telkens weer verbaas ik mij over zijn geduld. Hij blijft zitten en wacht rustig af.

Met de strepen in zijn vacht worden zijn haren weergegeven. Goud vind ik vaak een beetje aanstellerig of poenerig. Maar van deze jongen kan ik het wel waarderen. Het is hysterisch, net een beetje te goud. Als je het doet moet je het goed doen.

Konijnen en hazen worden snel verwisseld. Misschien is mijn haas wel een konijn. Wanneer ze in het veld zitten of lopen is het wel goed te zien.

De haas uit Berlijn. Ik denk aan Mauerhase, een documentaire die ik een paar jaar geleden zag. In de oorspronkelijke titel  Królik po Berlinsku, het is een Pools-Duitse productie, en de vertaalde versie Mauerhase zit ook verwarring over de haas of het konijn.

Omdat mijn haas uit Berlijn afkomstig is kies ik hier voor de naam Mauerhase. Deze film verteld het verhaal over in het wild levende konijnen/hazen in het niemandsland tussen Oost- en West-Berlijn. Het zijn bange, schuwe beestjes. U kent vast ook een angsthaas. Ze, die bange beestjes, gaan ervan uit dat de muur voor hun zekerheid is gebouwd. Kijk in dit lange koude paasweekend eens naar deze bijzondere film, onder het genot van een chocolade paashaasje. Het eerste deel kunt u hier alvast bekijken. De andere drie delen zijn daar ook te vinden.

Schrijf een reactie

*