Mazzel met moeder

Mutter

Een zwart glimmende lijst. Een foto met een vleugje sepia. Afgebeeld een moeder, in een stoel met haar zoontje ervoor. Zij gekleed in een jurk met een druk bloemenpatroon. Losjes om de schouders een capeje, sierlijk, gemaakt van dezelfde stof.

Het knaapje, in een kort broekje met een geruit bloesje, staat voor de stoel. Opvallende knopjes aan de rand van het broekje. Is het een hansopje of toch een los broekje met hemd? Een bol buikje. Het kapsel is kort en boven de oren geknipt. Achterop zijn hoofd de voor een klein jongetje zo karakteristieke opwippende haartjes.

Moeder buigt liefdevol voorover naar haar kleine jongen die haar net een boeketje rozen geeft. Haar hand omsluit zijn hand, de bloemen ertussen.

Ze zit op een stoel met houtsnijwerk in de rugleuning.  Op de zitting liggen twee kussens. Wie weet vergaat zij ondertussen wel van helse pijnen rond het zitvlak. Daarom twee kussentjes. Of moeder als prinses op de erwt.

Ach,verder zo zoet. Kijk naar zijn smoeltje. Licht opgetrokken wenkbrauwen. Misschien wel in scène gezet en daarom deze vertwijfeling op zijn gezicht. “Jij bent mijn moeder niet. Want zij zou niet zo hard knijpen, terwijl ze ondertussen lief naar mij lacht.”

Eronder een gedicht, waarschijnlijk een presentje voor moederdag. In ieder geval iets om moeder te eren. Op welke dag dan ook.

Een heel klassiek thema in onze beeldtaal, moeder en kind. Natuurlijk het Christuskind maar ook bijvoorbeeld als Isis met Horus. Door de eeuwen heen veranderend, afhankelijk van de geldende norm. Ook in gesproken taal. Moeder als symbool voor de aarde: Moeder Aarde. De moeder als symbool voor een land: Moedertje Rusland. Moeder is een oervorm voor ons. Denk aan moeder aller sporten, moeder aller… Het grootste of hoogste wordt beschreven door de toevoeging moeder.

Moeder en kind is de basis van ons leven. Uit de moeder worden wij geboren. Het is de eerste relatie die we aangaan met een ander persoon. Logisch dus dat deze invloed heeft op wie we worden en hoe we ons zullen verhouden tot de ander.

De band van een moeder met een kind is magisch. Moeder troost, vangt je op en geeft je onvoorwaardelijke liefde. Ze helpt je om op te groeien tot een zelfstandig en onafhankelijk wezen. Deze relatie is moeilijk onder woorden te brengen. Kijk dus maar naar deze geschilderde moeders, gewoon een kleine verzameling.

Moeders. Allemaal hebben we er één. Hopelijk heeft u een fijne. Een mazzel voor het hele leven.

Reacties

  1. Chris schrijft:

    Wat een lief verhaaltje.

Schrijf een reactie

*