Liefde op het eerste gezicht voor vierentwintig oude knopen.

Vierentwintig knopen op een kartonnen kaart. Door het karton is het net een klein kunstwerkje. Een schilderij. De knopen zijn samen te zwaar voor het karton. Het zakt slap naar beneden. Met witte draadjes vastgezet, aan de achterkant een willekeurig patroon van draadjes. Goede folklore-knopen. Ze maken een geluidje wanneer ze over elkaar wrijven. Het geluidje is zelfs folklore. Ik zucht er intens gelukkig bij.

Een sierrandje om het kaartje. Rechtsonder een cijfercode, op geen enkele manier te achterhalen waar deze voor staat. Anonieme knopen. Als vierentwintig eenheidsworstjes op een rijtje. Vrolijke optimistische bloemetjes. Een scherpe vouw in het karton linksboven. Geknakt.

Deze kaart komt uit Duitsland, gevonden in een plaatsje dicht bij de Poolse grens.

Knoopjes. Je kunt er iets mee aan elkaar verbinden. Het houdt iets op zijn plek. Een eerste laagje wordt vastgezet aan een tweede. Door de knoopjes blijft het op zijn plek, krijgt het vorm en heb je het lekker warm. Maar bedenk: zonder knoopsgat geen verbinding.

Knopen hadden we vroeger in huis om kleding te herstellen. Tegenwoordig doen we dat niet meer. Knopen zijn gewoon fijn om in een pot of doos te bewaren.  Ze er dan lekker uitschudden en op de tafel uitspreiden. Ze met je hand als graafmachine opscheppen en je laten meevoeren door herinneringen. Rijtjes maken. Op kleur of materiaal sorteren, of juist alles door elkaar. Parelmoer, lak, glitter, hout; de rijkdom van een eenvoudige knopenpot.

Ook daar zucht ik gelukzalig bij.

Vandaag blijf ik de hele dag door gelukzalig zuchten. Alles valt op zijn plek. Ik streep me suf op lijstjes van allerlei activiteiten die nog op stapel stonden.

In de kringloop vind ik vandaag de ontbrekende factor voor een installatie die ik volgende week laat zien tijdens de kunstroute Vreemde Gasten in Amersfoort. Onwaarschijnlijk passend. Toeval. Zo perfect. Oh, kringloopwinkel, wat ben je toch een wereldwonder.

Ik boek vandaag een reis naar een interessante stad. Ik verheug mij op slenteren, rommelmarkten, inspiratie en lokale specialiteiten.

Ik koop het beste hoofdkussen dat ik kan vinden. Om lekker te slapen. Dat is een echt cadeau voor jezelf.
Vanaf morgen ben ik namelijk een priemgetal. Dat past prima. Het voelt goed.

Schrijf een reactie

*