Lapjesbegeerte

Lapjesbegeerte 1972Twee kalenders, gemaakt van lapjes. Onderdeel van een omvangrijke collectie Folklore-lapjes: vreugdevolle lapjes voor huis en haardroutines.
Huis en haardroutines zijn herkenbare en herhalende activiteiten die leiden tot huishoudens waarin het alledaagse leven op rolletjes loopt. Mocht u, zoals ik, echter vaker last hebben van een hardnekkige House Cleaning Blues dan kunnen dit soort lapjes een heel klein beetje verlichting geven.

Oorspronkelijk een cadeautjes voor twee zusjes, gekregen voor het nieuwe jaar. Ieder één voor op de eigen kamer. Een tweeling, of allebei jarig aan het eind van het jaar. Een tante gaf ze ieder jaar eenzelfde cadeau.

Woest in patroon, lekker jaren zeventig. Het bruist van de levenslust en van het optimisme. Vrolijkheid en vrijheid spat ervan af. Let op de kleur en vorm. The Summer of love dreunt nog even door in de illustraties, vooral te zien aan de bloempartijen en de vleugels van de vlinder. Bandeloze patronen. Heldere kleurcombinaties, typisch voor de jaren zeventig.

De kalenders zijn uitgezocht om de karakteristieke kenmerken van de zusjes te illustreren: één speelse fladderaar en de ander verzot op kermispaarden met pluimen op hun hoofd. Dat deed ze goed, die tante. Het paardenzusje droomde ervan circusartiest te worden en in de piste rondjes op de rug van het paard te mogen rijden, onder luid applaus. Maar ze had een grotere hekel aan de verdomde clown, sapperdeflap, dus die droom spatte al heel vroeg uit elkaar.
Het zouden haast autobiografische cadeautjes kunnen zijn, maar deze lapjes zijn gevonden in België. Dus die vlieger gaat mooi niet op.

Lapjes spelen een bijzondere rol in mijn leven. Van lapjes kun je werkelijk alles maken. Kleding natuurlijk maar ook heel veel andere dingen. Lapjes laten je kennis maken met de klassieke patronen zoals pied de poule. Lapjes leren je de schoonheid kennen van dessins, stoffen en weefsels. Lapjes leren je combinaties maken, in kleur en materiaal. Lang leve lapjes. Lapjes zijn tactiel, je wilt ze aanraken. Lapjes laten je dromen over wat je er allemaal mee kunt doen. Een rok, gordijnen of een nieuw tafelkleed. Gecombineerd met dit of met dat. Wanneer ik een voor mij nieuw lapje vind blijf ik het aaien en ondertussen kreun ik van genot. Zoveel schoonheid en dan ook nog met een nog mooiere belofte voor de toekomst. Immers dat wat het kan gaan worden. Dubbel plezier.

Ik ben blij dat in mijn familie de begeerte voor lapjes doorgegeven is. Sommige lapjes zijn, wanneer ik ze voor het eerst zie, al iets geworden. Bijvoorbeeld een jurk of een tas. Dat geeft niets. Ook die tas of jurk laat mij dromen. Sommige lapjes heb ik niet meer maar vergeten doe ik ze niet. Ik zie nog steeds helder het patroon of dessin voor me.

Er zijn eigenlijk al veel te veel lapjes op de wereld dus hergebruik en herwaardering voor de oudere lapjes is in ons aller belang. Daarnaast is het zo dat wanneer wij er gezamelijk voor kiezen van een lapje iets te maken om aan te trekken we er niet allemaal hetzelfde uitzien. Iedereen heeft toch weer andere lapjes. Denk u eens in hoe dat het straatbeeld zou kunnen veranderen! En met het straatbeeld nog veel meer…

Reacties

  1. Wat een mooie stoffen. Een bejtee het soort dat de plaatselijke quiltwinkel hier ook verkoopt. Ik vind ze heel mooi, maar heb moeite om ermee te werken…(ik werk niet zo deftig) toch zien ze er altijd zo verleidelijk uit!

  2. Big help, big help. And superlative news of course.

Schrijf een reactie

*