Kranig trendwatchend het nieuwe jaar in

Een houten popje. Samengesteld uit drie massief houten vormen, twee bollen en een afgetopte kegel. Het bovenste bolletje, het hoofd, lijkt lichtjes samengeknepen. Mooi golvend haar, opgestoken met bloemetjes, eindigend in een lange vlecht. Donkerrode lippen, mooie volle wimpers en felblauwe ogen. Twee roze blossen op het gezicht. Gekleed in een schortjurk, met daaronder een karakteristieke witte folklore-blouse met rood borduurwerk op de armen. Op haar rok geschilderde rozen.

In de hand een theedoek. En terwijl haar armen langzaam naar beneden zakken zakt de theedoek mee. Dan trekt ze de armen hoger, vouwt ze over elkaar en wipt de borsten omhoog. Want borsten, die plet je niet. Een ouderwets houding. Dat is gek want hedendaagse vrouwen vouwen de armen heus ook nog onder borsten. Maar waarschijnlijk – omdat we geen schortjurk meer dragen – ziet het er tegenwoordig anders uit. Ziet u ook weleens houdingen of bewegingen die ouderwets aandoen? Zoals het tikje tegen de hoed, dat verdween met de hoed zelf?

Onder de pop staat YBAPOBA. O. in mooie letters geschreven. Houten Russische popjes bevredigen mijn diepste verlangens. Anderen dromen over auto’s of over grote huizen, ik droom over houten Russische folklore-popjes. Over mooi handwerk, gestileerde vormen en zoet schilderwerk. Ze combineren eenvoud en raffinement. Ik ben er dol op.

In het nieuwe jaar zullen we een hoop houten popjes tegenkomen, voorspel ik u. Het past in de tijdsgeest: eenvoud, handwerk, met een vleugje nostalgie. Als maker van houten popjes kun je laten zien dat jij weet wat nodig is in een veranderende wereld waar massaproductie tot voor kort de norm was. Want dat is aan het veranderen, onder andere met kleinschalige lokale initiatieven.

Ontwerpers en vormgevers zullen zich steeds meer willen bezighouden met kleinschalige producties. Een houten popje is in feite iets onbenulligs en onbelangrijks. Maar nu speelsheid wordt gezien als een ware kracht voor de mensheid in een nieuw tijdperk is het belangrijk dat je laat zien dat je kunt spelen.

In kringloopwinkels en andere tweedehands-scharrelcircuits zullen in 2018 houten folklore-popjes felbegeerde objecten worden. Ik voorspel u dat ze als warme broodjes over de toonbank zullen gaan. En authentiek –  vaak uit Scandinavië en uit voormalig Russische gebieden – dus voor veel mensen aantrekkelijk. Want eenvoud in vorm past bij het verlangen naar simpel leven. En waar kunnen ze dat goed…?
Veel mensen zullen graag popjes in hun huis gaan neerzetten. En dan kunnen we aan het eind van het nieuwe jaar waarschijnlijk al bij Blokker, Xenos en Action houten popjes kopen: massaproductie.

Ach, ik huil er maar zachtjes om, voorlopig in mijn eentje. Maar ik herpak me en vouw kranig mijn armen onder de borsten en wip ze iets omhoog. Ik wens u het allerbeste voor 2018.

En kom vooral nog eens spelen op mijn website.

Schrijf een reactie

*