Kraag-broche met dubbele hefboom

Gronax  Double lever Collar Brooch

Een vergeeld kaartje. Met als je goed kijkt een kraagje erin gepreegd. Dat is het reliëf dat is ontstaan door druk. Er kan een reliëf worden gepreegd dat erop of erin ligt. Het kraagje laat zien hoe deze collar-brooch gebruikt wordt. Het is de bedoeling dat de twee puntjes van de kraag door de broche rechtop worden gehouden en meer naar elkaar toe worden getrokken.

Er zijn ruwweg twee soorten: een pin – waarvoor sommige shirts vroeger gaatjes in de kraag hadden om de pin dus doorheen te steken – of deze, met op iedere kraag een sierelement, meer een broche. Vooral gebruikt in Amerika in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Het is nogal een overdreven en tuttig ding. Al maken de twee knopjes het nog een beetje goed. Zeeuwse knop meets Staphorst stikwerk. Toch weer folklore. Eind goed, al goed zou je kunnen zeggen.

Nog strakker dan strak in het pak. Hoog gesteven kraag, keiharde boord. Ik zou als modieuze manskerel last hebben van zo’n dicht gesnoerde keel.

De kragen waren vroeger nogal stijfjes. Door de pin kregen de boorden meer vorm en richting, men droeg ze fier rechtop. De stropdas werd over de broche heen gedragen en dat was chique. Een opwippend dasje voor de modieuze man is dus een bekroning als sluitstuk van het hoofd. Een echte blikvanger. Sodeknetter, wist u dat?

Op het kaartje nog de tekst: Made in Holland. The best for the collar. Guaranteed real brass. Over Gronax als merk of fabriek loopt het spoor dood.

Fred Astaire draagt deze accessoires. Lekker tapdansend door de jaren 20 en 30 met een kraagbroche onder de das. Ook Paul Muni draagt de kraagbroche in de film Scarface uit 1932, als lijfwacht van een gangsterbaas. In Mad Men zijn de spelden ook te zien bij Don Draper en zijn collega’s terwijl ze roken, drinken en vreemdgaan.

Dit ding symboliseert een traditionele, klassieke manier van kleden voor mannen. Veilig en daardoor geschikt om te laten zien tot welke klasse je behoort. Dat is maar zo veilig als je het bekijkt. Gelukkig zijn er altijd idealisten en mensen die tegen het establishment tekeergaan.

In de jaren 20 en 30 waren flamboyante gangsterkostuums modieus, met een behoorlijk strak gesneden snit.
Dan komt het Zoot Suit, populair onder jongeren en minderheden. Het is een ruimvallend en beetje overdreven pak. Grote schouders, lange jas en wijde broek. Lekker veel ruimte om wild in te dansen. Dat deed men tenslotte graag in die tijd. Rebels. Extravagant En zonder kraagbroche.

Deze soundie Zoot Suit mag ik u in deze context niet onthouden. Kijk goed naar de kleding. Maar let vooral op de verschillen en overeenkomsten tussen man en vrouw. Een lust voor het oog en daar kunnen wij, wat mij betreft, nu nog een hoop van leren.

Schrijf een reactie

*