Kop van Balmain

Pierre Balmain etalage-kopDeze kop is onderdeel van een veel grotere collectie koppen en hoofdjes. In verschillende soorten, maten en materialen.

Het hoofd: bovenop je lijf als een kroon of een slagroomtoef. De kers op de taart.

Ieder hoofd is anders. Qua vorm en wat er zich in afspeelt. Je kunt van alles aan je hoofd doen om de vorm er anders uit te laten zien. Haren touperen, kortknippen, een baard of snor, met hoofddoeken sculpturen op je hoofd bouwen.

Ook heb je de mogelijkheid om de gedachten aan de binnenkant te veranderen. Er eens een frisse wind door te laten waaien. Daarvoor kiest ieder zijn eigen methode.

Ik houd erg van mijn eigen hoofd. Mijn hoofd is de basis van wie ik ben en wat ik doe. Soms deel ik iets uit mijn hoofd. Maar niet alles wat zich in mijn hoofd afspeelt is geschikt om hardop te roepen. Niet alles is altijd even fraai of soms doet het er ook niet toe. Sommige van mijn gedachten zijn ongetwijfeld universeel. Die heeft u vast ook. Daardoor hoef ik niet alles prijs te geven.

Ondanks minder mooie gedachten blijf ik veel van mijn hoofd houden. Ik hoop dat u ook van uw hoofd houdt. Dan heb je namelijk rust en ruimte om met je hoofd die dingen te doen die je graag doet. En daarvan gaat je hartje weer sneller kloppen.

Soms zou ik bij iemand anders in het hoofd willen kunnen kijken. Gewoon om te kijken hoe het er daar aan toe gaat. Het zou kunnen helpen een ander te begrijpen. Of gewoon uit pure nieuwsgierigheid. Met de mensen om mij heen maak ik dingen mee. Maar hoe ik het beleef of ervaar zit in mijn eigen hoofd. Het is mijn variant op eenzelfde belevenis.

Bovenstaande etalage-hoofd is van Pierre Balmain, een Franse modeontwerper. Geboren in 1914, gestorven in 1982. Samengewerkt met Dior aan het begin van zijn carrière. Daarop het plan om samen een eigen modehuis te beginnen. Christian Dior neemt maar geen besluit. Dus besluit Balmain in 1945 alleen te beginnen.

De mode van Balmain staat bekend om luxe en schoonheid. Met een nauwsluitende lijn, geaccentueerde taille en iets verbrede schouders. Samen met Dior grondlegger van de New Look.  De naoorlogse adel is vooral gecharmeerd van de luxe en schoonheid die zijn mode uitstraalt. Pierre Balmain wilde vrouwen vooral fatsoenlijk kleden. Elegant en draagbaar. In 1953 heeft hij zijn eerste pret-a-porter- collectie voor Amerika. Hij is één van de eerste modeontwerpers geweest die buiten Frankrijk veel succes heeft gehad.

Na Balmains dood in 1982 neemt de Deen Erik Mortensen het huis over. Vanaf 1992 zwaait Oscar de la Rente de scepter en het huis groeit flink.

Balmain ontwerpt in de loop van zijn carrière veel kostuums voor films. Een voorbeeld hiervan is Brigitte Bardot in de film La marieé est trop belle, verschijningsjaar 1956. Door deze film raakt zij bekend als sekssymbool. Ook Marlene Dietrich en Sophia Loren dragen kleding van Balmain, in films of daarbuiten.

Critici vinden zijn mode nogal lieflijk en veilig. Hij staat bij zijn publiek bekend als een handige alleskunner. Oorspronkelijk studeerde hij architectuur maar hij brak deze studie af om om mode te gaan studeren. Zijn moeder had een stoffenwinkel. Balmain ziet overeenkomsten tussen architectuur en mode: hij bouwt met stoffen bewegende vormen.

Het hoofd van Balmain is afkomstig uit de decoratiekelder van een Frans warenhuis. Misschien hebben zij daar lang geleden producten van Balmain verkocht.
Het hoofd is in houtprint geschilderd. De witte letters zitten in reliëf op de borst. De vorm van de kop is gestileerd. Hierdoor lijkt de kop een socialistische propaganda-arbeider. Hoekig met een gezonde mannelijke kaaklijn, vol testosteron. Een gezicht, vooral opgebouwd uit rechte vlakken. Sterk en krachtig. Hardwerkend voor de utopie, voor het collectieve belang.

Pierre Balmain heeft tegenwoordig zelfs een Twitter account. Zo gaat dat in moderne tijden.

Tot slot wil ik u het volgende wijzen: Peter Sarstedt heeft alles voor ons samengevat in Where do you go to my lovely uit 1969:

You talk like Marlene Dietrich,

your clothes are all made by Balmain,
and there’s diamonds and pearls in your hair, yes there are
….
Won’t you tell me the thoughts that surround you
I want to look inside your head, yes I do

Schrijf een reactie

*