Koortswangen

Stel met koortswangenOp een zomerse dag lag ik ziek in bed in een Limburgs kasteel. Ik verzin dit niet. Als troost kreeg ik dit speldje, meegebracht uit Tongeren, België.

Het paar keek mij blozend aan. Blozend van de koorts keek ik terug. Sepia kleuren en ingekleurde wangen. Heel gebruikelijk in die tijd, ingekleurde foto’s.

Zijn hoofd suggereert dat ze nog veel pret beleven samen. Als ik haar kapsel bekijk zie ik daar een flink nonchalante afzakker naar links. En dat komt echt ook niet zomaar. De wangen zeggen genoeg.

Opvallend is de donkere driehoek onder zijn kraag en haar opengevouwen donkere driehoek in het decolleté. Haar puntje geeft antwoord aan de vorm in zijn jasje.

De foto is samengesteld, zij is voor hem geplakt, er is een rafelrandje zichtbaar.
Het is dus duidelijk een wens geweest om ze samen op het speldje te krijgen. Ze hadden geen foto samen. Knippen en plakken bood de oplossing. Photoshop avant la lettre.

Waarschijnlijk om een zoveel-jarig-huwelijksfeest te vieren. Op het feest, aan lange tafels en in de polonaise, iedereen met een speldje. Daarna  mocht het als aandenken mee naar huis.

In het dorp was het vast een gebruik om met verschillende jubileumspeldjes van dat jaar op de borst rond te lopen. Aan de speldjes bij de winkeljuffrouw kon je zien welke partijtjes ze allemaal had mogen bezoeken. Hoe geliefd en populair je was op basis van je speldenverzameling. Facebook avant la lettre.

Ooit is het begonnen met een verloving. Ook dat werd gevierd met een feestje. De man, toen nog een jongen in plusfour en spencer, maakte haar ernstig het hof.

Het meisje speelde het veroverings-spel mee. Hij moest haar overtuigen en zijn toewijding tonen. Zij moest haar waardigheid bewaren en niet te snel toehappen. Ze nam gereserveerd alle geschenken in ontvangst en genoot stil van de aandacht.

Ook al had de verloving geen wettelijke betekenis, het was toch een afspraak dat ze uiteindelijk zouden gaan trouwen.

Verloving als proefperiode voor het huwelijk. Je hebt nog een escape-route. Al gaat dat zeker niet zonder kleerscheuren.
Deze twee hadden die weg in ieder geval niet nodig, getuige hun jubileumspeldje.

Ach, de liefde. Waar zouden we zijn zonder liefde?
Ik voelde me al een stuk beter.

Schrijf een reactie

*