Koddige calorieënlap

Aanmoedigen kun je zien als bewijs van hartelijkheid en gastvrijheid. Maar opdringen als aanmoediger, daar kun je beter van wegblijven. “Toe… neem nog een schuimgebakje. Ach, kom op nou. Eentje nog?! Ik heb ze speciaal voor jullie gekocht, dus toe. Neem gerust, hoor.” Als verlegen gast blijf je dan bij zulke aanmoedigingen eindeloos taartjes eten. Tja, en al die taartjes moet je na dat bezoek weer zien kwijt te raken.

Ziehier een situatie, geenszins ondenkbaar in het alledaagse leven, waarbij het hieronder afgebeelde koddige keukenlinnen meteen bestaansrecht heeft.

Volgens dit calorieënlapje kost het allemaal even veel energie: vijf minuten praten, lezen, handwerken of nadenken. Ik twijfel. Zijn dat wel even zware klusjes? Van praten en lezen geloof ik het wel. Tenzij je hard en druk praat, maar dan lijkt het misschien meer op schreeuwen. In deze positieve wereld van het verbruik der calorieën uit vervlogen tijden doet men echter niet aan schreeuwen.

Alles wat je teveel eet moet er af – of het blijft ergens aan je lichaam hangen. Wáár dat is berust op toeval, geluk en erfelijke omstandigheden.U kunt natuurlijk best de natuur, uw lijf, een beetje helpen. Bijvoorbeeld door te bewegen. Wat dacht u van dansen? Door vijf minuten te dansen verbruikt u 20 calorieën. Een crème taartje is 400 calorieën. Dus om dat taartje weer kwijt te raken moet u anderhalf uur dansen.

U kunt ook gaan sporten om calorieën te verbruiken. Fietsen, skiën, wandelen, zwemmen, judo, hardlopen, gewichtheffen, gymnastiek of tennissen. In een gezellige sportclub of helemaal in je eentje. Persoonlijk heb ik het niet zo op sporten met één balletje en dan allemaal in hetzelfde pakje over een veldje rennen. Maar trek u daar maar niets van aan. Doe gewoon wat u zelf leuk vind. Dat doe ik ook.

De calorieënlap is natuurlijk je reinste kringloopsentiment. Optimisme en vrolijkheid alom. Waar vinden we dat nog? Tegenwoordig is healthy en lijnen serious business. De een beweert dit en de ander bezweert dat. Het gaat alleen maar over perfectie en maakbaarheid. Ik houd gewoon niet van die types die mij vertellen hoe het moet. Ik vertel ook niemand hoe het moet. Opdringen versus aanmoedigen, een dunne scheidslijn.

Mevrouw Bakker stopt alles in de blender. Linda de Mol roept alvast dat ze 80 kg weegt. Ben ik de enige die vals denkt: laten we dat een beetje overdrijven, want dan zit ik altijd goed? En als we die andere types moeten geloven dan is werken aan je Killerbody ook niet bepaald het toppunt van vrolijkheid. Alleen die naam al. Dodelijk vermoeiend.

Op mijn lapje zien ze tenminste nog een voordeel van het uurtje wakker liggen: u verbruikt 77 calorieën. Of lekker een half uur niets doen levert een verbruik op van 50 calorieën. Ook door als verkoopster werkzaam te zijn kunt u het verbruik van calorieën gaan tellen. Net als na vijf minuten licht administratief werk. Maar over dat soort klusjes hoor je die mevrouwen van de slankelijnbusiness niet.

Terug naar onze gastvrouw. Heeft u haar traktaties toch niet kunnen weerstaan en gaat u tonnetjerond naar huis? Zoek een vrolijke, passende activiteit op dit lapje en de éclairs verdwijnen als sneeuw voor de zon. En als dat niet lukt dan stoppen we gewoon boerenkoolchips met een eierkoek in de blender. Daar schijn je echt alles superstrak mee te kunnen oplossen.

Koddig calorieënlapje

Schrijf een reactie

*