Kijk haar nou

Vooruitstekende neusVier gelaatsvormen. Getekend met een kapsel. Links is fout, rechts is goed. Alle vrouwen met een  goed kapsel lijken op elkaar.
Juist bij de foute kapsels toont de afgebeelde vrouw karakter. De anderen worden een soort homogene Barbie-poppen.

De moderne actieve Mevrouw R. heeft iedere dag een hoop te doen. Met vaak sterk uiteenlopende activiteiten. Zo is het geen uitzondering wanneer zij zich op één dag in een recreatief sportpak hijst, vervolgens in een soepele middagjurk een project bespreekt en in een ruisende avondjapon een workshop associatieve kunstgeschiedenis geeft.

Haar coiffure moet dit kunnen bijbenen en net zo makkelijk te wisselen zijn als de garderobe, want tijd om tussen de afspraakjes door naar de barbier te gaan is er natuurlijk niet.
Waarschijnlijk hebben de meesten van u hier ook last van.

Bovenstaande illustratie is afkomstig uit Nieuwe Ideeën voor kapsels uitgave 1966 van de Zuid Nederlandsche uitgeverij N.V. Antwerpen en geeft aan welk kapsel goed of fout is bij een bepaalde gelaatsvorm.

De vooruitstekende neus. Een karakteristieke neus. Ik houd van een duidelijk neus. Zeg maar gewoon dat ik liefhebber ben van een flinke gok. Ik zie graag jetsers van snufferds. En daarbij dan een enorm getoupeerd toeter-kapsel naar achter. Want juist dat verfraait alleen maar de lijnen in het profiel. Dus hoezo fout…!?

Bij dat goede kapsel kan ik alleen maar denken aan een mevrouw die juist overal opdringerig haar neus in steekt. Een vervelend type. En door haar kapsel probeert ze dat dan subtiel te verdoezelen. Ik moet er niets van hebben. Ik heb haar door hoor, dat kreng,….

Dus nee, volg de lijnen van uw gigantische neus en hoog met die bos, omhoog en naar achteren. Het is klassiek en daardoor tijdloos en prachtig. Met de neus in de wind.

Ook de rest van uw lichaam kunt u volgen met uw kapsel. Als u klein van stuk bent, misschien zelfs kleine korte beentjes heeft, zal een groot enorm kapsel wonderen voor u kunnen doen als u een zaaltje binnenkomt of een vergaderkamer. De beste controle op uw uiterlijk is de reactie en de blik die anderen u geven.

Mopperen over haar is een geliefde bezigheid. U mag bijvoorbeeld best mopperen over uw haar als het een beetje vettig is. Te veel vet is zonder meer catastrofaal voor haarschoonheid en haarsculpturen die u zelf bovenop u hoofd heeft gecreëerd. Dus hup, met de kop onder de kraan zodat het weer welriekend is en fris oogt.

Kijk dit weekend goed naar uw gelaatsvorm, teken het op de spiegel na en werk aan een glorieus gevlochten en gebeeldhouwd croissant-kapsel die uw persoonlijke eigenaardigheden juist ondersteunen. Stap maandag koelbloedig de kantine binnen en groet uw collega’s als iedere dag. En dan afwachten hoe zij reageren of naar u kijken.

Schrijf een reactie

*