Japie en de rare snuiters

Vreemde vogels en rare snuiters

Een klein kartonnen doosje met daarin verschillende kaartjes. Een verzameling notabelen: een advocaat, politieagent, rechter en inspecteur.
Er zijn ook wat kaartjes met volkse types: een woedende slager met twee worsten in de hand, een schreeuwende boer met een big, een schoonmoeder met paraplu, een echtgenoot met een pollepel en een jachtopziener compleet met schietgeweer.

Verschil moet er zijn.

Op andere kaartjes is Japie steeds in een vermomming te vinden. Hij is zijn leven niet zeker met al die achtervolgende autoriteiten. Dus iedere manier om ze op een dwaalspoor te zetten grijpt Japie aan. Camouflage, door middel van een andere verschijning in de hoop dat zij dan aan hem voorbij zullen lopen. Japie, de deugniet.

Dat zijn écht rare mensen. Het zijn Nederlanders.

Onlangs stond Mevrouw R. met de prins in het witte t-shirt in een buitenlandse supermarkt. Terwijl we een lekker maaltje voor de avond bij elkaar scharrelden, bekeken enkele frisse tieners ons met argusogen, terwijl ze bovenstaande tekst naar elkaar uitspraken. Hilarisch. Ik kan hierdoor nog weken rollend en lachend op de bank liggen. Dat is mooi.

Een frisse tiener die in de war raakt van ons uiterlijk. We zouden zijn ouders kunnen zijn. En blijkbaar zien ouders er anders uit. Er is iets in onze verschijning dat niet overeenkomt met hoe mensen van onze leeftijd eruit horen te zien. Of het is erger en wij zijn gewoon überhaupt een heel raar stel. Het heeft dan helemaal niets met onze leeftijd te maken.

Deze afgelopen week stond volledig in het teken van verwarrende verschijningsvormen en dubbelzinnige beeldvorming. Over dingen die anders blijken te zijn en dingen die er anders uitzien.

Afgelopen donderdag was er een filmploeg in mijn atelier op bezoek voor de regionale omroep. Het resultaat kunt u hier zien. Ook mocht ik naar aanleiding van hun bezoek live in de radio uitzending van zaterdag vertellen over mijn atelier en rariteitenkabinet.

Oordelen en concluderen. We hebben soms de neiging dit te snel te doen omdat wij denken te weten wat wij zien: Vreemde vogels en rare snuiters.

Net als Japie hebben we soms last van achtervolgende autoriteiten. En net als Japie trekken we dan even een ander pak aan.
Lopen we ervoor weg en zijn onze achtervolgers te slim af.

Mevrouw R. heeft haar hele leven al een abonnement op de Club van Vreemde Vogels en Rare Snuiters. Het is een club met sterke leden die voor opwinding zorgen en beroering.  Een prachtige club. Mocht u ook lid willen worden kunt u zich aanmelden bij Mevrouw R. Dan zullen we de achtervolgende autoriteiten eens een poepje laten ruiken.

Schrijf een reactie

*