Help Yourself

Help Yourself

Onlangs hoor ik een 93-jarige eigenzinnige dame aan jonge meisjes vertellen dat er twee karaktereigenschappen zijn die haar altijd verder hebben gebracht in het leven: nieuwsgierigheid en humor. Van iemand met een dergelijke leeftijd kunnen we het wel hebben als diegene van zichzelf zegt humor te hebben. Komt dit omdat we denken dat zo iemand veel levenservaring heeft of vinden we dat iemand van drie├źnnegentig sowieso alles mag zeggen?

Waarom bestaat het vak nieuwsgierigheid niet op school? Daar zou ik wel les in willen geven. Niet indiscreet roddelen maar echt nieuwsgierig zijn. Dus logeren met studenten in verzorgingshuizen. Een meerdaagse excursie in een opvanghuis. Op pad met soldaten. Mee naar het slachthuis. Naar een vormingsbijeenkomst voor christelijke tieners en natuurlijk gewoon naar de kringloopwinkel op de hoek. En alles onder het mom van nieuwsgierigheid. Gewoon om te zien hoe het daar gaat en vragen te stellen. En dan een beetje rijker naar huis. Zonder dat je weet wat je ervoor kunt kopen. Dat zal de tijd je namelijk leren.

Ik houd zo van observeren en koekeloeren. Dat is mijn echte hobby. Ik houd ook zo van hobby’s. Soms zijn koekeloer-momenten pareltjes voor de geest. Zoals een overleg waarin iemand argumenten aanhaalt die ik werkelijk nooit bedacht zou kunnen hebben. En ze ook nog meent. Ik val van mijn stoel. Het gaat niet om de genoemde argumenten, die zou ik als ik zou willen best zo van tafel kunnen vegen. De werkelijke interesse zit in de invalshoek die ikzelf echt niet bedacht zou kunnen hebben. En die oprecht voor iemand leeft. Ik vul mijn rugzak graag met zulke invalshoeken.

Daarna heb ik een gesprek met een oude jongen. Het gaat over het versieren van zijn strakke designwoning. Ga je daar nu wel of niet kerstslingers ophangen? De oude jongen schudt zijn hoofd. Ik ben maar alleen is zijn argument. Ik vind het zo zielig klinken. Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren.

Nou, ik wil wel een boompje opzetten over kerstvieren als je alleen bent. Want het is het toppunt van liefdadigheid om juist wel in je eentje op de kerstversiertoer te gaan. Liefdadigheid voor jezelf houdt je in leven.

Ik was ooit eens heel ongelukkig en heel alleen. Toch dekte ik iedere dag de tafel met een kandelaar, zette mijn bordje op mooi tafellinnen en dronk een wijntje uit mijn beste kristalglas. Juist mijn plek aan het hoofd van de lange tafel verbeeldde dat er aan de horizon hoop zou gaan gloren. Ik moest volhouden en mijn best doen, het ging heus niet vanzelf. Ik zorgde voor een muziekje op de achtergrond en at buitengewoon ingewikkelde dingen. Maar ik kwam er bovenop en pluk er nu nog de vruchten van: ik kan inmiddels enorm goed koken.

Mevrouw R. wenst iedereen mooie feestdagen en een prachtig 2016.

Schrijf een reactie

*