Gezusters Boland & Boland

Deze prent kom ik lang geleden tegen. Eenvoudig vindersgeluk, zomaar in mijn schoot geworpen: twee bij elkaar horende lijsten in goede conditie. Ze hebben beide iets tuttigs. Dat is fijn, tuttig. Soms kan het mij niet tuttig genoeg zijn.

Je kunt door ruigheid of rauwheid aan grenzen rammelen. Maar je kunt ook door tuttigheid opvallen. En ik heb een voorkeur voor dat laatste. Juist omdat het voor vertwijfeling zorgt. Zie ik dit nou goed? Wat een tuttig gedoe! Is dit echt, een grap of serieus? En ik geloof dat het spannender is. Ruig en rauw is misschien wel net iets te makkelijk.

Tuttigheid voor kindertjes gemaakt. Deze ene prent met een groot dik wild zwijn, een everzwijn. Mooi weergegeven, met zijn donkere haar. Schattige kleine biggetjes lopen mee. Dartel en speels. Het gevaar is de zeug. De meisjes hangen als kerstballen in de boom.

Afgelopen zomer staat mijn tentje een nacht op een waanzinnig veldje bij een Deense gepensioneerde boer. We hebben een privé-strand. We zijn de enige gasten. De boer is enorm groot, heeft hele kromme benen, prachtig zichtbaar onder zijn korte broek.

Op de dag van vertrek horen we uit de hokken voor de boerderij een gevarieerd gnoef gnoef opstijgen. Nieuwsgierig lopen we ernaar toe. Wat blijkt: de boer heeft een enorme collectie varkens. Echte!

Het is een rariteitenkabinet van biggen, zeugen en beren. Mijn verzamelaarshart smelt bij het zien van al dit natuurschoon. Van aaibaar zachtroze, lief klein tot diep bruin, enorm groot en met angstaanjagende slagtanden. Die met slagtanden zit alleen in een hok. De rest mag bij elkaar.

De allerliefste is mokka, heel klein en vast van een uitzonderlijk type mini-cavia-varken. Alle varkens komen nieuwsgierig naar ons toe getrippeld op hun pootjes, met suggestieve hakjes. Ze kijken omhoog en komen zo dichtbij mogelijk. Sommige staan zelfs op twee poten om met hun neusje ons te besnuffelen. We lachen ze enthousiast toe en beantwoorden vrolijk hun gnoef gnoef. Ik kan er eigenlijk geen genoeg van krijgen en vraag aan de prins in het witte t-shirt of we misschien nog een nachtje zullen bijboeken. Hij begrijpt mijn sentiment. We wikken en wegen.

Toch besluiten we te vertrekken. Gefietst moet er worden, anders komen we niet verder. Met pijn in mijn hart kijk ik nog een keer achterom naar alle varkens en fiets de laan uit.

De prenten zijn gemaakt door Josette Boland, een illustratrice afkomstig uit België. Samen met haar zuster heeft zij verschillende geïllustreerde kinderboeken gemaakt. Wie wat heeft gedaan is niet altijd even duidelijk.

De stijl van de gezusters Boland is zoet. Hier en daar behoorlijk vroom zelfs. Inspiratiebronnen zijn kindertjes en de natuur.

Omdat zij gericht waren op kinderen zit er duidelijk humor in de tekeningen. En om een dergelijke overdosis tuttigheid te verdragen is humor onontbeerlijk.

Gnoef Gnoef!

Schrijf een reactie

*