Folklorejurk met een twist

Deze jurk is zelfgemaakt. Niet door mij. Aan de manier van afwerken kan ik zien dat het handwerk is.  Onregelmatige randjes aan de binnenkant langs de rits en rafelige randjes aan de binnenkant van de zoom.

Soms vind ik een kledingstuk en dat heeft echt op mij gewacht. Of iemand heeft dat speciaal voor mij gemaakt. Het maakt niet uit waar diegene vandaan komt of wanneer het is gemaakt. Ik vond zo al op mijn lijf geschreven jurken in Berlijn, Londen en op vele plekken in Nederland. Sommige mensen, handwerkers, hier of in het buitenland, weten blijkbaar goed wat Mevrouw R. wil.

Deze jurk hing ook al een tijdje te wachten tot ik langskwam. Ik weet zodra ik de desbetreffende jurk zie dat het er weer zo één is. Soms koop ik kleding alleen vanwege een mooie stof maar deze jurk draag ik ook graag.

Het is de kleur, de print en het model dat mij aanspreekt. Ik houd van mode-klassiekers en hier is dat de plissé-plooi. Die heeft best iets tuttigs maar kan ook daardoor een prachtige vallende rok maken. Het is tijdloos en dat is vaak een kwaliteitsoordeel. Het gekke mechanisme van mode is dat als je in je eentje een plooirok draagt je voor verrassingen zorgt, maar wanneer iedereen er in loopt is het de normaalste zaak van de wereld.

Het is een folklorejurk, bijna een dirndl, losjes in een eigentijdse variant. Dat is gek want het is een jaren zestig jurk, als ik van de stof uitga. Dus eigentijds is niet helemaal op zijn plaats. Deze jurk is voor mij een Russische folklorejurk, met korenaren en bloemen uit de tuin van de datsja. Folklore is een emotie in het vocabulaire van Mevrouw R.

Mensen die hun eigen weg volgen in wat ze aantrekken en zich daarbij niet laten leiden door hun leeftijd zie ik graag. Wanneer ze ’s morgens voor de kledingkast staan, naar zichzelf kijken en zeggen: Ik ben buitengewoon goed in het aankleden van mijzelf, ongeacht wat anderen daarvan vindenHatsikidee, daar gaan we weer.

Een mooier mantra heb je toch niet nodig om de dag te beginnen!

Ik vind niet alles even geslaagd, sommige zelfbedachte concepten zijn ronduit belachelijk, maar het feit dat de drager het zelf uitzoekt is al applaus waard. En laten we kort zijn: het siert ook de straat. Uw leven is namelijk de perfecte plek om uw eigen individuele feestje te vieren. Dus weg met al die mensen die u willen vertellen hoe het moet. Maak gewoon je eigen plan. Vintage kleding is duurzaam. Dat is alleen al heel wat waard. Als je kinderen hebt wil je toch zeker juist een wereld nalaten waar nog goed te leven valt?

De rommelmarkt in Rotterdam is de plek waar ik voor het eerst in aanraking kwam met tweedehands kleding. Good old Blaak, onder de spoorbrug. Ik was denk ik 14 jaar en kocht  jaren vijftig pumps met naaldhakken, met een metalen plaatje onder de hak. Voor vijf gulden, dat vergeet ik nooit. Vanaf dat moment zoek ik naar mooie kleding op de tweedehands markt. Vinden wat bij je past is de truc. Inmiddels heb ik een aantal bijzondere adressen.

U kunt Mevrouw R. ook boeken om samen met haar uw eigen kringloop-parels te vinden. Kijk onder het kopje cursussen voor meer info. Leuk en leerzaam.

Sommige kledingstukken verslijt ik tot op de draad. Ik kan er dan heel moeilijk afscheid van nemen. Maar dat is helemaal niet erg, want weggooien is toch heel slecht voor het milieu.

Schrijf een reactie

*