Flapper Girl op het verkeerde beentje

Dit poppetje is gemaakt van porselein, waarschijnlijk biscuit. Herkenbaar aan de matte tint en de kleur. Het kapseltje en het ondergoed zit aan het lijf vast, meegebakken in de oven. Lekker praktisch. Dan zit je haar altijd goed.

Ik vergeet nooit het beeld van een student die jaren geleden, met haar hoofd in de wind, op het dek van een schip stond. De kapsels van alle anderen op het dek kon je met alle wil van de wereld geen kapsel meer noemen. Vanwege die wind. Het was niet duidelijk wiens haar waar wapperde. Maar deze ene student had een kapsel als een blok graniet. Stijf van de lak. Ik word hier nog steeds heel vrolijk van. Zo jong en al zoveel haarlak.

We hadden haar ook verteld dat je op een boot in hele kleine hutjes slaapt. Dat dan opvouwbare tassen makkelijk onder het bed kunnen worden geschoven, zodat je het beperkte leefoppervlak goed gebruikt. Maar deze ene dame had een Samsonite-set bij zich: koffer en beautycase. Ze had het niet helemaal begrepen.

Ik heb gedurende deze trip nog meer hilarische momenten mogen beleven met deze ene student.
Zo attendeerde ze de schipper erop dat een trap aan de haven, begroeid met groene plantjes niet het geschikte plekje was om de boot aan te leggen. Want hij dacht toch zeker niet dat zij daar omhoog zou klimmen?
De schipper keek haar aan, rolde nog een zware Javaanse Jongens en trok de rits van zijn oude trui omhoog. Een schipper is een stoere manskerel. Dat had ze ook niet helemaal begrepen.

In het lijfje van het popje zitten de armen en benen met een elastiekje aan elkaar vast. Het linkerbeen is duidelijk groter en dikker. Het lijkt een beentje van een ander popje. Maar het pijpje is op beide benen wel gelijk. En langs de achterkant loopt het ook mooi langs de randjes.

In de jaren 20 zijn er onder andere zulke poppetjes gemaakt door de firma Heubach in Duitsland. Er werden ook poppetjes nagemaakt, bijvoorbeeld in Japan. Vaak heeft een poppetje een merkje in de rug. Bij deze ontbreekt het helaas.

De mond en het kapseltje van dit popje doen mij denken aan een Flapper Girl, uit de jaren 20. Zelfbewuste vrouwen met kort haar die hun korset hadden uitgetrokken om lekker te kunnen dansen. Als fladderende nachtvlinders op eindeloze feestjes. Ze luisterden naar jazz en zochten de grenzen op van alles wat gangbaar was. Zo zochten zij zelf contact met mannen, rookten sigaretjes, lieten hun blote beentjes zien en tuitten de lippen. It’s a new kind of woman! Dansend op de tafel, eindeloze pret.

Oh, was ik maar een Flapper Girl. Zwabberend met de beentjes, dansend op de tafel. Ik zou er best talent voor hebben gehad.

Dit popje heeft de benen onder haar lijf uitgedanst. Nu zit ze daar, met dat ene dikke beentje. Och, was ze maar weer een Flapper Girl.

Schrijf een reactie

*