De zorgzame verkoper van een grote partij dia’s

De zorgzame verkoper van een grote partij dia'sOnlangs viel mijn oog op onderstaande advertentie:

Aangeboden: Grote partij privé thuis dia’s vakantie feest particulier

Deze verzameling heb ik in de afgelopen drie jaar door het hele land bij elkaar geregeld. Er is niks uitgehaald. Ik heb alleen alle dia’s in handige slides gedaan ipv caroussel. Het zijn allemaal privé dia’s van mensen uit de 60er, 70er en 80er jaren. Mooie interieur foto’s, veel vakanties, wereldwijd. Goeie kwaliteit en volgens mij zijn het er ongeveer 2000. Inclusief uitstekende Rollei projector met afstandsbediening en zelfs een diaprojector tafel. Klaar om te gaan. Ik heb alles een keer met vrienden bekeken en me rot gelachen.

Na enige gesprekken komen we een prijs overeen. Op vrijdagavond als ik de dia’s ga ophalen kom ik in de file terecht. Er heeft een ongeluk op de desbetreffende snelweg plaatsgevonden en hierdoor zal ik een andere weg moeten zoeken. Door het donkere polderlandschap tuur ik naar buiten. Geen idee waar ik ben. Ik heb geen TomTom, ik lees kaart. Maar de tank is vol, dus vooruit maar….

Te laat kom ik aan bij Jarg, de verkoper. Hij ontvangt mij vriendelijk.
Terwijl hij de collectie toont vraag ik hem hoe hij dit allemaal bij elkaar heeft verzameld. Ik weet namelijk hoe moeilijk het is.
Veel is afkomstig uit het noorden van Nederland. Verder heeft hij contact met iemand op een strategische plek.

In zijn woonkamer bekijken wij enkele dia’s. Linksachter in de kamer staat een mooi oud meubel met een platenspeler. Ik zie een tekening van Christo’s ingepakte Reichstag. Ik herken direct de liefde voor oude spullen bij deze verkoper. In de kast veel boeken over muziek, cultuur en kunst.

Wanneer ik vertel over mijn weblog en Mevrouw R. vraagt hij of wij elkaar niet eerder hebben ontmoet. Bij mij rinkelt er nog niet direct een belletje. Maar al snel komen we erachter dat wij elkaar kennen via een project van het CBKU. Een grappige samenloop van omstandigheden.

De zorgvuldigheid waarmee hij deze dia’s weer teruggeeft aan de wereld en niet meer in een doos op zolder wil bewaren, klinkt als muziek in mijn oren.
Hij is zorgzaam voor deze dia’s. Ze mogen niet zomaar verdwijnen.
Jarg heeft ze één keer gebruikt en zal ze niet meer gebruiken. “Ik ben muzikant en minder van het beeld” is zijn motivatie om ze te verkopen.
Hij weet hoe bijzonder deze verzameling is. Hij hoopt op een koper die er iets speciaals mee gaat doen.
En wat blijkt? Mevrouw R. zoekt juist daarom dia’s. Hij kan zich geen betere plek voor de dia’s voorstellen.

Wilt u meer weten over Jarg zijn muziekprojecten? Kijk op www.platenkoffers.nl

PS: Nadat Jarg de tekst heeft gelezen voor publicatie op het Rariteitenweblog maakt hij mij erop attent dat het werk, waarvan ik dacht dat het een tekening was van Christo, iets heel anders is. Namelijk een tekening van Dirkje Kuik. “Het lijkt inderdaad op een ingepakt gebouw.”

Schrijf een reactie

*