De wulpse snoezepoes

De wulpse snoezepoes

Op één van de leuke uitstapjes met een vriendin vonden wij lang geleden het schilderij van deze dame. Beide waren wij direct verloren bij het zien van dit portret. We hebben vaker gedeelde belangstelling voor iets. Een grote grijns verscheen op ons gezicht bij het zien van deze wulpse snoezepoes. Ik weet nog dat zij de rest van de dag, open en bloot, onder de arm van deze vriendin door het Rotterdamse werd getransporteerd. Een bijzondere activiteit, niet in de laatste plaats voor de gewone man op straat.

Zo heb ik zelf, omdat de situatie mij op dat moment ertoe gedwongen had, met een schilderij van de Heilige Maagd Maria door Berlijn gelopen en met een grote gouden haas in een buitenlandse metro gezeten. Alleen daarom al een geslaagde onderneming. Niets is mooier of leerzamer dan kijken. Naar de ander of naar jezelf.

De dame is vanaf gisteren onderdeel geworden van het Onuitputtelijke Rariteitenkabinet. Met open armen ontvangen. Mooie blauwe en groene tinten in de achtergrond. Een paar pronte borsten en om het middel een lap gewikkeld als rok. De bloemen zijn niet meer dan een paar dynamische vegen in het zwarte haar. Een moeilijk te ontcijferen handtekening met de naam Bali eronder.

Prima folklore kitsch, van hetzelfde kaliber als die kaarten van de Spaanse schone, die met stof en geborduurde accenten erop. In honderdtallen gemaakt, een soort productiewerk. Leuk voor de toerist.

Maar wat vond de maker er eigenlijk zelf van? Geen idee.
Maar wat ik wel weet is dit: Niets is flexibeler dan een geest met het vermogen tot verbeelding. Creativiteit zorgt voor een onafhankelijke ziel die zich kan aanpassen aan de omstandigheden. Die zich kan schikken in het verdragen van ongemak. Daarin schuilt ware autonomie. En dat zorgt uiteindelijk voor een mooiere wereld. Ook op Bali.

Reacties

  1. da’s superleuke kitsch, waaruit allerlei
    leuke verhalen kunnen ontstaan.
    dus… sjouwen met vanalles en nogwat is
    opzich al leuk om te zien!
    groet rob.

Schrijf een reactie

*