De vrolijke Ski-Dirne aus der Schweiz

Vrolijke Ski-Dirne aus der Schweiz

Gewoon, omdat het adembenemend is wanneer je als eerste het besneeuwde landschap ziet. Je schuift morgens vroeg de gordijnen open en de wereld is wit. Niemand heeft nog door de sneeuw gelopen. Niemand heeft het nog gezien. Maagdelijk liggen de sneeuwvlokken op de straat in mijn nog slaperige stadsdeel. Alleen al dat mogen zien is een cadeautje, een lust voor het oog en genot voor de geest.

Dientengevolge ben ik op zoek gegaan naar een wintertafereel uit het kabinet. Na de Teloorgang van de klederdracht en het Zoontje van de turfschipper dus nu de eer aan, tja, alweer een lijstje met prent…, de vrolijke Ski-Dirne aus der Schweiz.

Een meisje loopt de berg op. Gekleed in een blauwe broek, met onder in de pijpen elastiek. Verder een rood hesje zonder mouwen en eronder een witte jas. Op haar hoofd een muts met een grote rode dikke pompoen. Lekker fluffy waait hij met de wind mee. Grote stevige skischoenen en extra lange ski’s. Natuurlijk ontbreken de bamboe prikstokken niet. Met die mooie rondjes aan het einde. U kent ze vast wel.
Ze heeft goed materiaal bij zich. Niks beknibbelen, gewoon goed spul. Ook haar kleding. Eenvoud in kleuren, sportief en toch gekleed.

Ze weet: ze wordt gezien. Ze kijkt de toeschouwer aan. Onbevreesd klimt zij omhoog. Ze weet dat zij kan skiën. Als jong meisje stond ze immers al op de ski’s.

De voorstelling is opgebouwd uit kleurvlakken en eenvoudige lijnen. Een chromolithografie. Kijk goed naar de twee bergen, één in het wit de andere in het grijs. Kijk naar de schaduw van de broek. Met twee kleuren blauw krijgt deze volume en schaduw. De contourlijnen geven een mooi contrast aan de vlakken en verschillende onderdelen waaruit het meisje is opgebouwd.

Gemaakt door de kunstenaar Eugene-Louis Martin. Geboren in Zwitserland in 1880. Hij stierf in het jaar 1954. Ik denk aan de stijl te zien dat deze prent niet eens zo lang voor zijn dood gemaakt moet zijn. Hij is 74 jaar geworden. Ik kom niets te weten van die arme man. Heeft hij werkelijk tot zijn dood gewerkt?

Waarom is er niets te vinden over deze man? Zijn ze in Zwitserland niet trots op deze kunstenaar? Deze plaat is afkomstig uit een serie van ongeveer 5 verschillende ski-afbeeldingen.

De oplettende lezer weet dat sporthelden, zeker uit vervlogen tijden, fascinerend worden gevonden door Mevrouw R. Oude afbeeldingen van sporten en sporters laten ons andere materialen zien qua kleding en sportattributen. Waanzinnig fysieke krachtmetingen met wollen gebreide truien en kriebelbroeken. Een gebreid zwempak, wol en water, hoe leuk is dat? Oude ski afbeeldingen hebben voor mij nog iets extra’s. Er zit ongebondenheid of vrijheid in. Met een pietsie decadentie of iets van glamour. Jaren veertig en vijftig glamour. Net zo mooi als visueel onbevlekt ontvangen sneeuw.

Schrijf een reactie

*