De verrukkelijke buurvrouw

Omdat nieuwe rariteiten eerst in een tussenruimte rondzwerven in mijn huis viel mijn oog deze week op dit hoofdje. Uiteindelijk zal iedere rariteit een bestemming vinden. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot; sommigen blijven voorgoed ronddwalen. Anderen hebben meer geluk en belanden direct op hun definitieve plek.

In de vestibule van mijn magnifieke villa worden bezoekers welkom geheten door een ratjetoe van rariteiten. Ook de vrouwenkopjes van keramiek doen mee aan deze ontvangst. Ik noem ze liefkozend de zwijgzame muurbloempjes.
Het afgebeelde muurkopje wordt zeker toegevoegd aan dat allegaartje van roerloze dames. Dit soort decoratieve muurhangers werden gemaakt in de jaren tussen 1930 en 1950. Vaak afkomstig uit Beieren, Bohemen en Oostenrijk. Ze zijn voorzien van modieuze kapsels. Kleding en make-up is helemaal volgens de mode van die tijd. En precies daarom worden ze door sommige wijsneuzen kitscherig gevonden.

Dit kopje met golvend lang bruin haar heeft een snufje folklore, door het groene hoedje. Altijd fijn, een beetje folklore. De wenkbrauw vormt een perfecte boog die eindigt in zo’n fraai scherp puntje. Het hoofdje is gemaakt van rode klei en daarna beschilderd. Achterop is de naam Born in de klei gekrast. Geen idee wie dat is. Er is een aantal bekende keramiekateliers die dit soort beeldjes maakt, maar deze naam kom ik nergens tegen.

De makers van deze hoofdjes gebruikten filmsterren als model, maar een getalenteerde keramist kon natuurlijk ieder willekeurige vrouw in zijn klei vangen. Onze onbekende Born voelde zich misschien heimelijk aangetrokken tot z’n innemende buurvrouw. En zijn vingers boetseerden automatisch waar zijn hart van overliep. Wellustig kneedde hij haar lange nek boven die verleidelijke ronde schouders. Met een betoverende blik want zo keek ze toch naar hem? Daar was in ieder geval zijn verlangen mee begonnen. Haar perfecte gezicht met de amandelvormige Bambi-ogen waarin hij altijd zo graag verdronk. Lekker romantisch kleien: de verliefde vingers van Born als precisiegereedschap. Ze halen de verbeterde versie van de teerbeminde buurvrouw tevoorschijn uit de bonkige klei. En bij zoveel geïdealiseerde schoonheid berust iedere mogelijke overeenkomst met de realiteit natuurlijk op zuiver toeval. Dus niemand zou het zeker weten, er was misschien alleen een vermoeden.

Zou Born ook lekker hebben kunnen penselen? Zuiver theoretisch zou – bij ontbrekend vakmanschap – namelijk een andere ambachtsman een extra laag hebben kunnen aanbrengen over de toch al sublieme botstructuur van Borns buurvrouw. En die schilder zou dan met zijn fraaie verfstreken ook zelf geïnspireerd kunnen zijn door een lokale schoonheid.  Een andere wel te verstaan. Dan wordt dit kopje ineens wel een heel ingewikkelde troela.

En dat is dan nog slechts mijn subjectieve interpretatie. Die ik vervolgens op u loslaat.
Tja, misschien moet u maar lekker zelf gaan fantaseren. Met of zonder een verrukkelijke buurvrouw.

 

Schrijf een reactie

*