De onbekende soldaat en zijn fiancee

Onbekende soldaat poseert voor zijn fiancéEen jongeman met één hand aan de rand van een riem. Aan deze hand zit een ring. De riem snoert de jas in. Waarschijnlijk is het koud. Op de achtergrond is de begroeiing droog en kaal.

De jas is dik, lijkt van wol gemaakt. Let ook op de bolle knopen. Aan de jas een volle kraag, afgezet met een sierband.
Op de linkerkant op de jas een embleem of badge. Moeilijk te definiëren. Schuin op zijn hoofd een calot.

Net zichtbaar linksachter een hoog huis.

In zijn andere hand een pijp. De manier waarop hij de pijp vast heeft geeft de suggestie dat hij werkelijk pijp rookt. Het ziet er professioneel uit. Een ware pijproker.

Ik schat deze jongeman begin twintig. Hij is denk ik een Franse soldaat of misschien een Belg. Zijn blik en houding ontroeren. Hij poseert duidelijk en heel bewust. Zelfverzekerd, stoer, een klein beetje lief door z’n omhoogtrekkende mondkoeken. En in uniform. Het uniform heeft altijd een enorme aantrekkingskracht, dus vast ook op z’n verloofde.

Waarschijnlijk heeft hij deze foto gemaakt voor zijn fiancee. Die ring zit tenslotte niet voor niets om zijn vinger. Hij heeft haar deze foto gegeven zodat zij hem niet zou vergeten, wanneer hij weer voor lange tijd afwezig is.

De foto zit achter glas. Om de glasplaat is een bandje geplakt met een tijgeroog print. Tijgeroog is een edelsteensoort. Een goedkope manier om iets in te lijsten. Het lijkt immers een lijstje.
Zij knutselde een mooi randje om haar liefje.

Twee jonge mensen. Hij net weggerukt van moeders pot, in een vreemde omgeving. Hij was nog nooit zo ver van huis. Hij lijkt voor niets en niemand bang. Misschien alleen een beetje voor haar. Of zij wel wacht op hem. Tot hij weer thuis zou komen…

Deze foto is onderdeel van de installatie die Mevrouw R. heeft gemaakt op de voormalige Vliegbasis Soesterberg. Nu te zien tijdens Festival De Basis.

Schrijf een reactie

*