De ketting van de keizer?

Kleinste boekje 1896Een metalen hanger voor aan een ketting. Een soort medaillon. Voorop een glaasje. Dat blijkt een vergrootglas. Er omheen decoratie en de tekst:

 Berliner Gewerbe Ausstellung – 1896

Op de achterkant de letters D.R.G.M. In het medaillon ligt een rood boekje.

Op de kaft:

LEXIKON KLEINSTES BUCH DER WELT 175.000 WORTE

Dan de tekst:

Gesetzlich geschützt Daniel Sanders Konversations-Lexikon

Berlin

Hugo Stenitz Verlag

Verlag der Piccolo-Ausgabe bei S. Cohn 1896

465 pagina’s

Berliner Gewerbe Ausstellung is een Wereldtentoonstelling maar geen officiële. Nooit opgenomen in de ranglijst. Door de Wereldtentoonstellingen, die in Londen en Parijs zeer succesvol zijn, wil Berlijn – als hoofdstad van het Duitse Keizerrijk – natuurlijk niet achterblijven. Met hulp van diverse organisaties probeert men de Wereldexpo naar Berlijn te krijgen, al schiet dat niet echt lekker op. De keizer, Wilhelm II, haalt de stekker eruit wanneer hij door de de slechte financiële situatie van het land helemaal geen mogelijkheden meer ziet.

Dankzij de Verein Berliner Kaufleute und Industrieller komt de Gewerbe-Ausstellung 1886 er toch, als Berlijn 25 jaar hoofdstad is van het Deutsches Kaiserreich. Daar, langs de oevers  van de Spree in Treptow, ontstaat het terrein, ruim 900 000 m2. Nu vind je daar het Sowjetisches Ehrenmal. Van de expo is  nog maar één bouwwerk over, het Observatorium. De locatie, Treptower Park, moest namelijk weer schoon worden opgeleverd. Het station is nog wel in gebruik.

Zeven miljoen bezoekers, van mei tot oktober. Sjieke dames en heren lopen rond op deze Gewerbe-Ausstellung en bekijken nieuwe industriële producten en andere frisse gadgets. In Berlijn in 1896 toont Wilhelm Röntgen zijn toevallige ontdekking: de röntgenstralen. Gloeilampen – nog behoorlijk onbekend – zorgen voor een spectaculaire sfeer in het donker op het terrein.

De bezoekers vergapen zich op het terrein en laten zich animeren. Op de plas in gondels varen, zweven met een luchtschip, een automatiek als horeca-locatie. Als absolute topper een tentoonstelling over Cairo waarbij 400 mensen uit het Midden-Oosten worden gehaald, om de sfeer realistisch te kunnen overbrengen.

Dit boekje is vast een gewild souvenir geweest. Zo klein zag men het boek nog nooit. Sommige vrouwen kijken scheel van begeerte. Fijn om mee te pronken, deze hanger, na het bezoek aan de expo.

Ruim een eeuw later vind ik het boekje in een rommelwinkeltje. Bij twee oude antiekhandelaren. Pratend in hun eigen dialect geven zij mij ongevraagd en ongewenst wat animatie: over hoe ik met mijn eigen stoere manskerel moet omgaan. Ik ratelde maar een beetje mee, kan mij het schelen. Zo voor de vuist weg wil ik best in algemeenheden en clichés een beetje meekakelen. We hebben het over biljarten en tv kijken.

Keizer Wilhelm II komt, zoals u weet, later naar Doorn. Hij was daar trouwens ook een toeristische knaller. Zijn houthak-sessies worden commercieel uitgebuit, ze brengen dan immers geld in het keizerlijke laatje.

In 59 wagons worden alle keizerlijke rariteiten en bezittingen vanuit heel Duitsland naar Doorn gebracht. Ergens diep in een van die wagons zit dit hangertje.

Op de expo, bij de keizer, in het winkeltje, overal begrijpt men de kracht van animatie.

Hermine, de tweede vrouw van Wilhelm, organiseert Bazars. Als liefdadigheidsdame verkoopt ze wat oude rommel van Wilhelm in de tuin en in de bijgebouwen. Bussen vol Duitse dames komen naar het kasteel.  Maar niets is wat het lijkt, zo lief is Hermine namelijk niet.

Doorn is op een steenworp afstand van het winkeltje waar ik het hangertje vond. Gemene Hermine en haar Bazars. Twee oude mannen in antiek, handelend en mopperend. En toen liep ik op een gewone zaterdag langs hun raam….

Schrijf een reactie

*