De Fjernsyns-favoritter van Fru R.

De Fjernsyns-favoritter van Fru R.Dit boekje vind ik in een Vintage Butik: Fortællinger.

Terwijl de prins met het witte t-shirt vrolijk in een spandauer hapt en een telefoontje pleegt wandel ik een beetje rond in het Deense kustplaatsje Tisvilde.

Het is een klein lintdorp maar het bruist er behoorlijk, zeker voor een zondagochtend. Vandaag eindelijk mooi weer, dat scheelt natuurlijk ook.

Er zijn galeries en opengestelde kunstenaarsateliers. Mode-butiks, winkeltjes in keramiek, kunst of vintage. Kleine terrassen. Het is een rommelige gezellige boel op straat. Alle winkels hebben spullen op de stoep uitgestald.

Mijn oog valt op een aantal posters aan een winkelpui. Op een kruk voor de deur ligt dit boekje. De zwart-witte illustratie met de rode balk is prachtig. Ik stap naar binnen. Mijn mond valt open. Waar ben ik?

Ze (wie?) zeggen weleens dat we allemaal ergens op de wereld een dubbelganger hebben. Meestal bedoelen ze een dubbelganger die fysiek op je lijkt.

De eigenares lijkt niet op mij qua uiterlijk. Maar ik herken mijn eigen fascinaties en voorkeuren in de tentoongestelde producten. En de manier waarop de voorwerpen zijn uitgestald. Het is alsof alles hier voor mij is neergezet. Of eigenlijk: ik heb het gewoon zelf neergezet. Ik zie kleine kastjes vol met tuttige beeldjes van folklore-vrouwtjes uit vervlogen tijden. Af en toe een kerel van porselein in een maillot ernaast. Een driedimensionale drumband, bovenop een kast, als een waanzinnig garnituur. De muzikanten komen rijen dik aanmarcheren. Net als thuis.

Die Deense Fru R. toch. Haar Butik is mijn Butik. We zijn zonder het te weten een internationaal florissant filiaalbedrijf in rariteiten. Gelukkig hebben we elkaar nu ontdekt. We zullen elkaar aanvullen en versterken. Neuzen in elkaars rariteiten en uitwisselen op het hoogste niveau. Het kan niet anders of de wereld der rariteiten zal gaan trillen op haar grondvesten.

In de Butik is het een drukte van jewelste. Het duurt even voor ik met haar in gesprek kom. Ik geef haar een visitekaartje van Mevrouw R.

Het boekje is een samleserie. Plaatjes plakken en verzamelen is een internationaal niet te onderschatten liefhebberij. Dat blijkt maar weer. Ach ja, het zijn net Nederlanders die Denen.

Dit boekje komt uit 1961. Bij Hjemmet, het grootste magazine voor het hele gezin, worden de plaatjes aangeboden. Voor moeder heeft het blad een kookrubriek en haakpatronen, voor vader een vogelhuisje om te knutselen na het werk en voor de kinderen Fjersyns-favoritter plaatjes om bij weg te dromen.

Terug naar die mensen die beweren dat we allemaal een dubbelganger hebben. Zit ik naast de prins lekker in mijn eigen koek te happen, nog bij te komen van deze transcendente ervaring, valt mijn oog op de afgebeelde pagina.

De Deense dubbelgangers van Dick Passchier & Loretta Schrijver

Dirch Passer is natuurlijk onze Dick Passchier in een Deens jasje. Maar dat had u waarschijnlijk zelf ook al gezien. Let op zijn pikante rode stropdas en guitige blik naar links.
Voor wie het niet weet: Passchier kennen we van Spel zonder grenzen. Diep jaren zeventig.

Zelfs zijn naam valt met enige taalgevoeligheid te ontdekken in de andere variant. Denen spreken trouwens toch alles anders uit dan de geschreven vorm. Bouwt u Passer maar eens, vrijvertaald met Deense klank, om naar Passchier…. Ziet u wel?

En Hanne Borchsenius is natuurlijk niemand minder dan onze Loretta Schrijver.

Hebben ze toch gelijk. Ze.

Schrijf een reactie

*