De Drie Gratiën

Gevonden particuliere familiefoto met drie vrouwen

Dit is een geprojecteerde dia van een huwelijksreportage. Het meisje in het midden gaat trouwen. Weinig opgesmukt. En zie ik een ietwat melancholische blik? Waarschijnlijk staat ze hier tussen moeder en schoonmoeder. Ik gok dat voor de kijker links haar moeder staat. Rechts schoonmoeder. Allereerst door het gezicht. Ik meen overeenkomsten te zien. Maar ook letterlijk, dichter en strakker aan het hart gedrukt. Aan de rechterkant is er fysiek meer afstand. Moeder links lacht. Aan de rechterkant zien we toch wel iets meer zorgen in het gezicht.

Als eerste valt mij het strakke lijnenspel op. Vier horizontale lijnen domineren het beeld. Het huis, een typisch Duits flatje, zou ik zeggen. De wand met het raam in het wit. Vochtsporen lopen over de wand naar beneden. Dan een strak scheidingsprofiel en de onderkant in een grijze toon. Het grindpad en het gras werken mee in het strakke lijnenspel. De bloempot op het putdeksel vormt daarin een prachtig contrast. Toeval of enscenering; ik hoop op gedachteloze tuinarchitectuur.

Drie vrouwen in één volumineus silhouet met wijdvallende plissé rokken. De stof van de kleding tegen de ruwe achtergrond van de muur. De voetjes verdwijnen half in het gras. Wittige dikke kousen in ballerina’s. Schoonmoeder op hakjes, met een minder dikke panty. Uiterlijk verschillen de dames niet veel van elkaar, ook al zijn ze niet van dezelfde generatie.

De drie Gratiën: de personificatie van schoonheid, bevalligheid en vreugde.
Het klopt, we zien een ineengestrengelde groep van drie dames. Een inwijding in de liefde; de dame in het midden staat op het punt zich over te geven aan het huwelijk. Dualiteit in de zin van terugkeren en weggaan. In de liefde een terugkerend thema. We zien hier vreugde en zorgen.

Een klassieker uit de kunstgeschiedenis. Zomaar gevonden tussen deze dia’s. Ach, kon ik dat deze dames, na zoveel jaren maar vertellen.

Ga naar het vorig item (in het kader van Verzamelontmoetingen) als u meer wilt weten over deze dia’s en de zorgzame verkoper.

Schrijf een reactie

*