Crisis Knipbeweging

Haar knippen. Hoe doe je dat?

Het consumentenvertrouwen blijft maar dalen. We geven steeds minder uit, de huizenprijzen zijn alweer gezakt. We houden de hand op de knip en besparen waar we kunnen. De krant met de buren delen, toch nog meer voedselrestjes verwerken tot creatieve nieuwe gerechten en pas kleding kopen wanneer de sale is begonnen.

Mevrouw R. is een vrouw die alles heeft. In magere tijden moet je handig gebruik maken van dat wat je al in huis hebt. Voor Mevrouw R. een peulenschilletje. Voor de minimalisten onder ons een wat moeizamer proces. Daarom deel ik dat wat ik heb graag met u.

Zo kwam ik onlangs thuis weer dit boek tegen: How to cut your own or anybody else’s hair, uitgegeven in 1975. Niet somebody maar anybody. Prachtige illustraties van Jack Bozzi geven duidelijk weer hoe Bob Bent het bedoeld heeft.

Natuurlijk een prijsbesparing van jewelste. De hele familie, vrienden, kennissen onder handen nemen. Dat werpt een ander licht op de moeizame maandelijkse budgettering.

Ik zie het in een groter perspectief: het zal langzaam een grotere mondiale beweging worden. Er zullen Cut-Your-own-hair-or-anybody-else’s-hair-coöperaties worden opgericht. Er komen feesten, cursussen en workshops. Facebookpagina’s worden gevuld, er komen zelfs crowdfunding-oproepen om stoelen en scharen te kunnen aanschaffen voor collectief gebruik. Het knippen zorgt voor verbondenheid en saamhorigheid in de maatschappij. Dat is natuurlijk logisch want knippen betekent lichamelijk contact.

Ik ken een paar mensen die hun haar zelf knippen. Ook heb ik een aantal BN’ers in de smiezen die ik ervan verdenk. Ik zal geen namen noemen maar kijk zelf maar eens goed om u heen. Hierbij is zichtbaar dat knipsucces en kniptalent samengaan.

De zelfknippers kunnen door de niet-zelfknippers weleens onbedoeld diep worden gekwetst. Zo hoorde ik iemand onlangs tegen een zelfknipper zeggen dat hij inderdaad duidelijk een Fries-zijwind kapsel heeft, dit vanwege Friese voorouders. Of wat dacht u van de opmerking dat het haar sterk lijkt op een hitsige fuut? Daar moet u als zelf-knipper doorheen. U niet uit het veld laten slaan, gewoon doorgaan. Een kapsel vormt een passende omlijsting voor uw prachtige gezicht en moet niet afschrikken. Een groot gedeelte van de eerste aantrekkingskracht die u heeft op een ander persoon wordt beïnvloed door uw kapsel. Vergeet dit niet. De spiegel liegt niet.

Sommige BN’ers houden ermee op, onderkennen hun gebrek aan kniptalent en zetten een hoed op. Stijl-icoon Nico Dijkshoorn schijnt al vier hoedjes te hebben. Dat juich ik toe. Wat mij betreft meer hoeden op straat.

De eenvoudigste techniek om je eigen haar te knippen is om je haar – als ware je lichaam elektriek geladen – helemaal vanaf je hoofd recht omhoog te trekken. En dan gewoon rondom de centimeters eraf te halen die je niet meer wilt hebben. Kijk wel gedurende dit proces constant frontaal in de spiegel. En laat het haar voor u op de grond vallen, niet achter u. Voila, une très belle coiffure expérimental.

Mijn taak als Mevrouw R. is om de pioniers van deze beweging te ondersteunen met cursusmateriaal en adviezen. Dit boek zal daarbij kunnen helpen.

De grotere groep, die natuurlijk wat terughoudender is, kan het probleem met het uitgegroeide kapsel oplossen door met sjaals en doeken te werken. Hierbij ga ik ervan uit dat iedereen wel een aantal sjaals in huis heeft. U kunt ook eerst proberen veel anderen te knippen voor u aan uzelf begint. Of probeer het eerst uit op uw kinderen.

Dan snijdt het mes aan twee kanten: er wordt ervaring opgedaan met iets dat richting een hoed gaat en het kapsel verdwijnt even. Zodat de knop in het hoofd omgezet kan worden om toch mee te gaan in deze spannende en sociale beweging.
Speciaal voor deze ietwat conservatieve groep tot die tijd de volgende oplossing.

Voor vragen of suggesties over zelf je haar knippen kunt u zich wenden tot Mevrouw R.