Berlijn heeft Tempelhof maar wij hebben Soesterberg

Een wagen van Mevrouw R. voor hangar op voormalig Vliegbasis Soesterberg

Hoho, voordat u denkt: heeft die Mevrouw R. soms geen nieuwe rariteiten meer? Hebben we na twee jaar persoonlijke huisraad van haar het nu wel zo’n beetje gehad? Krijgen we nu alweer dat wagenpark onder onze neus geschoven? Eenmaal als laatste post en dan ook weer ermee beginnen, lekker makkelijk mevrouwtje. Zeker niets gedaan in de vakantie?

Het ligt anders. Bovenstaande foto illustreert juist de actuele ontwikkelingen rond het Onuitputtelijke Rariteitenkabinet en Mevrouw R. Afgelopen zondag 1 september ging ook voor haar het nieuwe culturele seizoen van start. Met een pilot voor het project: Vraag ’t je Grootje was zij op de Uitmarkt in Utrecht te vinden.

Daarnaast is zij al enige tijd aan het werk voor het project op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Hier is vanaf vrijdag 13 september 2013 twee weken lang het Festival De Basis te bezoeken. Mevrouw R. is één van de exposanten in de Festivalshop, waarvoor het centrale thema Oorlog en vrede in Nederland anno 2013 is.

De auto van Mevrouw R. staat op de foto voor een straaljagerhangar. Een afgesloten terrein, normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. Grote landingsbanen doorkruisen een verlaten landschap. Spannend en geheimzinnig. Inspirerend en tot de verbeelding sprekend. Proporties die voor de menselijke maat voor verwarring zorgen. Een plek met geschiedenis. Voelbaar wanneer je er bent. Ruig en stoer met bonkige bebouwing van shelters en hangars.

De afgelopen maanden heeft Mevrouw R. gesprekken gevoerd of gecorrespondeerd met mensen die beroepsmatig verbonden zijn of zijn geweest aan oorlog en vrede. Of op de basis Soesterberg hebben gewerkt.

Ik sprak wildvreemde militiaren in uniform aan met de vraag of ze wilden meewerken. Mevrouw R. zat aan tafel met stokoude maar scherpe veteranen, krasse knarren van ca. 85 jaar die ondertussen bier met bitterballen nuttigden. Iedere maand komen deze heren bij elkaar en een aantal keer mocht ik erbij zijn.

Deze verhalen hebben allemaal veel indruk gemaakt. Ze vormen het uitgangspunt voor de presentatie op vliegbasis Soesterberg: Mevrouw R. presenteert de kleine pop-up rariteiten- en souvenirshop in de grote hangar.

Niets wist ik van de militaire wereld. De openheid waarmee de mensen inzicht gaven in hun werk en alles wat daarmee samenhangt verschafte mij inzicht. In ieder gesprek vond ik ontroering of iets anders waardoor ik geraakt werd.

Van rechtlijnigheid was geen sprake. Onder de geïnterviewden bevonden zich ware poëten.

Oh ja en rariteiten? Die heb ik nog genoeg. Dus voorlopig ben ik nog niet klaar met u. Trouwens, wij van Mevrouw R. hebben ook nog een prijs te vergeven. Daarover ook binnenkort meer. Met alvast dank voor de inzendingen.

Schrijf een reactie

*