Bent u ook een liefdesbaby?

DU-Letterdoos: Bent u ook een liefdesbaby?Een kunststof doosje. Het is dik plastic en een beetje taai. Het zou bakeliet kunnen zijn. Met daarin letters voor een woordplankje. Waarschijnlijk uit de jaren vijftig. Met het puntje van je tong uit je mond woordjes leggen. Wanneer je voor het eerst een taal leert is dat iets magisch. Zelf lezen en schrijven is bijzonder. Alsof er steeds weer nieuwe geheimen worden ontcijferd.

Ik had les van een juf Bep in de eerste klas. Een vreselijk secreet. Gelukkig heb ik niet te lang bij haar in de klas gezeten, er kwam al snel een verhuizing aan. Maar het was een kreng van jewelste. Ik ben thuis nog steeds op zoek naar een klein schriftje waarin mijn eerste schrijfpogingen staan. Bij haar in de klas aan gewerkt.

Secreten en krengen van leraren moeten verboden worden. In een klas al die kleine minimensjes, die met grote ogen de wereld in kijken. En dan zo’n draak van een mens. Die leraren zouden toch vol liefde, alle kinderen – in feite gewoon allemaal liefdesbaby’s – op weg moeten helpen? Zou het secreet iemands liefdesbaby zijn geweest? Onvoorstelbaar, maar er was waarschijnlijk toch iemand die van haar hield.

Ik zou dat gemene mens nu graag eens bezoeken en haar met mijn zelfgekozen woorden om haar oren slaan. Dan zullen we eens zien of ze nu nog steeds zo durft.

Later kreeg ik ook nog een booswicht van een docent, Graaf Sliss. Jaren geleden heb ik hem met een behoorlijk lullig jasje zien staan op het perron van het station. In mijn gedachte heeft hij een te korte lange broek aan, in Hollands beige, en in de hand een enorm suffig tasje. Ik heb hem alleen maar aangekeken. Ik weet zeker dat hij dat heel ongemakkelijk vond, of hij nu wist wie ik was of niet. Wat betreft mimiek zit het wel snor in mijn familie. Dat kwam nu verdraaid goed van pas. Deze kerel zou ik ook graag nu nog eens spreken. Over kortzichtigheid en bekrompenheid. Hoe kan iemand verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen en zelf zo kortzichtig en armoedig van geest zijn? En dat stond voor de klas.

Heeft u zich wel eens afgevraagd of u een liefdesbaby bent? Zo rond de middelbare leeftijd lijkt mij een geschikt moment. Maar iedereen bepaalt natuurlijk zijn eigen tempo.

Liefdesbaby’s komen vooral voor bij setjes met prinsessen en actrices, als we de bladen mogen geloven. Maar de gewone man moet toch ook in staat zijn om enkele liefdesbaby’s voort te brengen?

Ik heb geen liefdesbaby. Dus het enige wat mij misschien rest is er zelf een worden.

Vroeger was een liefdesbaby een baby die voortkwam uit een buitenechtelijke relatie. Waar wel liefde in het spel zat maar men niet met elkaar was getrouwd. Tegenwoordig is een liefdesbaby een baby die voortkomt uit liefde. Ik behoor tot die laatste generatie.

Een liefdesbaby heeft maximale kansen zich te ontwikkelen door de liefde waarmee ze wordt omringd. Dan moet, bijvoorbeeld, de juf natuurlijk wel meewerken.

Mijn draak en booswicht waren ooit ook klein. Zaten ook als frisgeboren liefdesbaby in een klasje. Hopelijk hadden ze een leuke juf.

Reacties

  1. ontroerend!!

Schrijf een reactie

*