Mierzoete en superzachte huwelijkswensen

huwelijkstelegrammenEen kleine collectie uit een grotere verzameling. Deze telegrammen zijn ooit gevonden in een eenvoudig laatje van een Zeeuws buffetkastje in Middelburg. De persoon die het laatje opentrok en dit vond werd eerst zelf erg enthousiast. Mevrouw R. mocht echter meedelen in dit kleine geluk en heeft een klein deel van de collectie mogen toevoegen aan haar Onuitputtelijke Rariteitenkabinet.

Het zoete en zachte, je kunt er niet omheen. De pastelkleurtjes. Overal bloemen. Het is lekker fris en zomers. Niks te zien van “door weer en wind”. Geen storm op zee te zien aankomen. De paarden hebben een stoer socialistisch karakter. Werkpaarden als trots symbool voor de arbeiders uit de staat. De vrouw in het midden, als de moeder van het land, de liefelijkheid zelve. De bloemen op de rug van het paard: de oogst van de vruchtbare velden. Nimfen met lange jurken, huppelend in de wei en onschuldige kleine meisjes spelend met moeder. Ik zie nergens een man. Deden die niet mee aan het zoet en zacht overbrengen van huwelijkswensen in de jaren vijftig?

Van links naar recht vanaf de eerste rij:

Erembodegem
Mr Mw De greve Albert de Biscop Adele
Resschebeke Erembodegem
Veel geluk op t huwelyksbootje nooit storm op zee
Perdaens de Mosseneau

Essenelomebeek – 30 woorden – uur van afgifte 9.45 uur
Mr Mw Degreef Debisschop ressebeke11 Erembodegem
Veel geluk en zegen op al uw huwelijkswegen en draait er u van nacht maar dichtjes tegen
Familie Berlo Essénce

Mr Me Albert de Greve De bisschop
Resschebeke 11 Erembodegem
Hartelykste gelukwensen aan het nieuwe echtpaar nog vele jaren van intiem geluk en voorspoed.
De familie van der Burght Leuvestraat 99

Mr en Mw De greve de Bisschop Ressebeke Erembodegem
Vaart wel en leeft schoner
De familie v Geert Beenny Schoonjans

Van de eerste twee telegrammen zijn de namen van de ontwerpers niet te ontcijferen. Nummer drie is gemaakt door Jul. & Nina Lefevre. Nummer vier is een ontwerp van J. Seintrein.

Opvallend is dat men qua spelling het een en ander flink aan zijn laars lapt. De achternamen van het bruidspaar komen in verschillende varianten voor. Het adres schrijft men ook op verschillende manieren. De -y- komt voor in het woord huwelijk en hartelijkste. En Beenny Schoonjans heeft op de telegram een vette streep door één -e- zodat Benny overblijft.

Aan de wensen en meegestuurde teksten maak ik niet veel woorden vuil. Ze zijn zoet en zacht. Zijn wensen niet altijd zoet en zacht?

Ik denk aan de vrouw in de jaren vijftig, net getrouwd. Zij werd geacht direct te stoppen met werken. Wanneer zij opgaf aan haar baas voortaan met een ander naam door het leven te gaan, ondertekende deze chef gelijk de ontslagpapieren. Niet zo zoet en ook niet zacht. Leeft schoner…

Kijk net als Mevrouw R. op GoogleMaps StreetView naar de omgeving van het toenmalige adres van het bruidspaar uit 1953. 

Schrijf een reactie

*